• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izabrani diplomatski predstavnici: Poznata imena novih ambasadora i konzula BiH

Autor Dušan Volaš

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je dalo saglasnost za imenovanje novih ambasadora, konzula i šefova misija širom svijeta.

 Imena novih ambasadora i konzula BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

Imena ambasadora koje je nominovao član Predsjedništva Denis Bećirović su već ranije bila poznata, a danas je objelodanjeno koga Željko Komšić i Željka Cvijanović šalju u diplomatske misije.

Tako je Komšić za ambasadore predložio: Sven Alkalaj koji je do sada bio ambasador pri UN-u će od sada biti ambasador BiH u SAD-u, novinar Dario Novalić će biti ambasador u Sloveniji, Vanja Filipović sa mjesta ambasadora u Velikoj Britaniji ide za šefa misije BiH pri NATO-u, Slavko Matanović ide za ambasadora u Jordan, Danka Savić sa ambasadorske pozicije iz Španije ide za šeficu misije u međunarodnim organizacijama u Austriju, a Mato Zeko u Japan, dok će Dragan Mihaljević biti konzul u Istanbulu.

Imenovanje ambasadora BiH u Turskoj je pripalo Bećiroviću i on će na to mjesto imenovati svog kandidata po isteku mandata aktuelnom ambasadoru Adisu Alagiću.

Kako Klix.ba saznaje i Martina Mlinarević će dobiti drugi mandat na mjestu ambasadorke u Češkoj, kao i Branimir Jukić u Crnoj Gori.

Željka Cvijanović je za ambasadore predložila: Siniša Berjan (Kina), Siniša Bencun (Austrija), Dragan Vuković (Grčka), Dragan Jaćimović (Sjeverna Makedonija), Obrad Kesić (Šef misije BiH pri EU), Biljana Gutić Bjelica (Mađarska), Milorad Živković (Rumunija), Aleksandar Vranješ (Srbija), Bojan Vujić (šef misije BiH u UN u Ženevi), Boro Bronza (Švicarska), Koviljka Špirić )(Poljska), Duško Kovačević (Izrael), Aleksandar Bogdanić (Kanada), Aleksandra Mičić (Bugarska), Bojan Đokić (Ujedinjeni Arapski Emirati), Tatjana Telić (konzul u Čikagu), Vera Sajić (konzul u Štutgartu).

Obrad Kesić, koji će BiH sada predstavljati u EU, ranije je bio šef predstavništva RS u SAD.

Od ranije je poznato da je Bećirović za ambasadore predložio: Osman Topčagić (Velika Britanija), Erol Avdović (Belgija), Zlatko Lagumdžija (Ujedinjene nacije), Haris Bašić (Vijeće Evrope), Amira Arifović-Harms (Italija), Damir Arnaut (Njemačka), Anesa Kundurović (Danska), Elma Kovačevića-Bajtal (Hrvatska).

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE