• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nekom više, nekom manje: Vlada RS korigovala budžete za rad predstavništva

Autor Nikolina Damjanić

Vlada Srpske srezala je količinu novca za rad svoja tri predstavništva u inostranstvu, a povećala za njih pet.

 Budžet Vlade RS za predstavništva Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Najviše je umanjen budžet za predstavništvo u SAD i to za 250.000 maraka, dok je najbolje prošlo predstavništvo u Srbiji na čijem čelu je Mlađen Cicović, jer je njima dodato 110.000 maraka više u odnosu na prošlu godinu.

Umanjena su izdvajanja za rad predstavništva Srpske u Austriji i Rusiji. Prvima je budžet za ovu godinu olakšan za 150.000, a drugima za 100.000 maraka.

Kada je riječ o predstavništvima kojima su u ovoj godini povećana izdvajanja, pored onog u Srbiji koje je najbolje prošlo, drugo i treće mjesto zauzimaju Grčka i Izrael, kojima je odobreno po 70.000 maraka više u odnosu na onaj novac koji im je uplaćen u prošloj godini.

Pored njih, nešto manje novca, tačnije za 40.000 maraka povećan je budžet Predstavništvu RS u Kraljevini Belgiji, dok je onom u Njemačkoj dodato 30.000 maraka više za ovu godinu u odnosu na odobreni i uplaćeni novac u prethodnoj godini.

Kada se podvuče crta između ukupnih izdvajanja u prošloj godini i odobrenog novca u ovoj godini ukupan budžet za rad svih predstavništava smanjen je za 180.000 maraka. Odnosno u prošloj godini predstavništva su dobila 5,48 miliona maraka, a u ovoj godini odobreno im je, na osnovu ranije odluke Vlade, 5,30 miliona maraka. S druge strane, predstavništvo u Srbiji prethodnih godina bilo je prilično vidljivo sa svojim aktivnostima i ima ambiciozne planove i u tekućoj godini pa povećanje budžeta nije neočekivano.

Šef Predstavništva RS u SAD Obrad Kesić juče nije odgovarao na naše pozive tako da nismo uspjeli dobiti odgovor da li je upoznat zašto je Vlada RS najviše smanjila budžet za njihov rad u ovoj godini.

Šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović rekao je “Glasu Srpske” ranije da su zbog inflacije i rasta svih troškova tražili nešto veći iznos novca nego što je odobren za ovu godinu.

"Poskupjelo nam je iznajmljivanje kancelarija, svi troškovi idu uzlaznom putanjom. Ne znam da li će nam odobreni iznos novca biti dovoljan, ali preživjećemo", rekao je Perović i dodao da ne zna zašto je Vlada smanjila izdvajanja za njihov rad u ovoj godini.

I šef Predstavništva RS u Beču Mladen Filipović rekao je da bi dobrodošlo da su budžeti veći.

"Ali šta je tu je. Uprkos smanjenju izdvajanja budžetskog novca nastavićemo da realizujemo zacrtane planove", naveo je Filipović.

Bez šefa

Na osnovu prijedloga predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika aktuelni šef Predstavništva RS u SAD Obrad Kesić postavljen je za šefa Misije BiH pri EU. U Vladi Srpske za sada ne otkrivaju ko će doći na mjesto Kesića.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE