• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon stupio na snagu: Od danas svi koji ne dokažu porijeko imovine, plaćaju poseban porez

Autor Brankica Spasenić

Od danas počinje primjena Zakona o utvrđivanju porijekla imovine koji je usvojen prije godinu dana i prema kojem će pod lupu doći svako za koga se učini da je imao razliku između uvećanja imovine i pribavljenih prihoda koja je veća od 300.000 KM.

 Konvertibilne marke Izvor: ELDIN HASANAGIC BHFOTON/BHFOTON

Poseban porez na imovinu plaća se po stopi od 75 odsto.

Ovaj zakon objavljen je u Službenom glasniku RS 23. februara 2022. godine kada je precizirano da stupa na snagu godinu dana od dana objavljivanja.

U Poreskoj upravi RS za Mondo je potvrđeno da Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu stupa na snagu danas, kao i da su odmah po njegovom objavljivanju formirali radnu grupu za uspostavljanje Sektora za utvrđivanje porijekla imovine i posebnog poreza na imovinu, koja je do sada provela niz aktivnosti.

“Poreska uprava je donijela pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, a utvrđena je nadležnost i organizacione jedinice tog sektora. U skladu sa odobrenim budžetom za 2023. godinu zapošljavaće se radnici u sektoru. Pored toga, u proteklom period obezbijeđene su i poslovne prostorije u kojima će biti smješten sektor, te sredstva za rad zaposlenih u smislu tehničke opremljenosti”, precizirao je za naš portal direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

U skladu sa Zakonom o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, organi i institucije koje vrše javna ovlašćenja imaju obavezu da odrede zaposlene za vezu (MUP RS, Ministarstvo finansija, Agencija za bankarstvo, RUGIPP i drugi javni organi i institucije), a Poreska uprava RS je sa većinom potpisala sporazume o saradnji i razmjeni podataka.

“U toku je izrada pravilnika o načinu i postupku utvrđivanja vrijednosti imovine, prihoda fizičkog lica i izdataka za privatne potrebe fizičkog lica i pravilnika o načinu i postupku vršenja prethodnog postupka i postupka kontrole, a koji će, kako je propisano zakonom, biti doneseni u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu zakona”, naveli su u Poreskoj upravi RS.

MUP-u RS je upućen zahtjev za bezbjednosnu provjeru osoba koje bi trebalo da se zaposle u sektoru, a definisano je da će biti formirane tri unutrašnje organizacione jedinice i to – Odjeljenje za operativni rizik i analitiku, Odjeljenje za prethodni postupak, i Odjeljenje za poslove kontrole i utvrđivanje posebnog poreza na imovinu.

U zakonu je definisano da Poreska uprava RS kreće u postupak kontrole, ako se u prethodnom postupku učini vjerovatnim da u najviše tri uzastopne kalendarske godine u kojima fizičko lice ima uvećanje imovine, postoji razlika između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda koja je veća od 300.000 КM.

Poseban porez na imovinu plaća se po stopi od 75 odsto na osnovicu utvrđenu u skladu sa ovim zakonom.

Teret dokazivanja uvećanja imovine u odnosu na prijavljene prihode fizičkog lica je na Poreskoj upravi, a na fizičkom licu je teret dokazivanja načina sticanja imovine u dijelu u kome uvećanje njegove imovine nije u skladu sa prijavljenim prihodima.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE