• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodna skupština RS: Usvojen Nacrt zakona o porijeklu imovine

Autor Brankica Spasenić

Narodna skupština RS usvojila je danas Nacrt zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu, čiji je predlagač Klub poslanika SNSD-a. Nacrt zakona biće upućen u javnu raspravu, s obzirom da se odnosi na pitanja od posebnog značaja za građane.

 Usvojen zakon o ispitivanju porijekla imovine Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Ovim zakonom uređuju se uslovi, način i postupak pod kojima se utvrđuje imovina i uvećanje imovine fizičkog lica, koja u uzastopnom periodu do tri godine prelazi 300.000 KM, a za koju vlasnik ne može da dokaže način sticanja.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić je u završnoj riječi istakao da su namjere bile „dobre i iskrene, a ne populističke“ .

„Zato smo naš nacrt uputili svim poslaničkim klubovima", rekao je Žunić.

On je naglasio da je cilj ovog akta da se kroz javnu raspravu pomogne da Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu bude jasan, operativan i primjenjiv.

U obrazloženju ovog zakonskog rješenja se govori da Poreska uprava pokreće postupak kontrole, ako se u prethodnom postupku učini vjerovatnim da u najviše tri uzastopne kalendarske godine postoji razlika između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda koja je veća od 300.000 KM.

Prihod od posebnog poreza pripada budžetu Republike Srpske, a stopa je 75 odsto na poresku osnovicu koja je utvrđena prema ovom zakonu.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini da je Srpskoj potreban zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, ali da nije siguran da će na ovom planu biti postignuti adekvatni rezultati ukoliko ne bude odgovarajuće saradnje sudova i tužilaštava.

"Što se mene tiče, nikada neću štititi bilo koga i ne pada mi to na pamet! Ali, dok ne bude te saradnje mi možemo donositi zakone... Ipak, na potezu su neki drugi ljudi da sprovedu ta rješenja", rekao je Višković.

Prema mišljenju Jelene Trivić (PDP) zakonska rješenja u ovom nacrtu su mnogo blaža, nego da je predviđeno oduzimanje nelegalno stečene imovine.

„Po ovom nacrtu, ovo postaje zakon o legalizaciji nelegalno stečene imovine, a pri tome, neki se mogu busati u prsa 'Pa znate li koliko sam ja poreza platio', a u realnosti je napravio krivično djelo“ rekla je Trivić.

Poručila je da je Poreska uprava RS i bez ovog zakona mogla da upoređuje prihode i imovinu, a onda postupa po već postojećim zakonima i oduzima korist stečenu krivičnim djelom.

Trivić je navela da je još 2005. godine formirana Кomisija za ispitivanje porijekla imovine, ali da je ubrzo rasformirana, te da proteklih godina nije bilo političke volje da se stvari pokrenu.

„Ovaj zakon je zaista potreban, ali i u smislu poruke da su funkcioneri spremni da ovo primjenjuju sami na sebe. A ako se to ne desi, to će biti veliko razočarenje.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE