• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS: Poslanici danas raspravljaju o ''famoznom'' zakonu o porijeklu imovine

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas u Banjaluci poslaničkom raspravom o Nacrtu zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu čiji je predlagač SNSD.

 Zakon o porijeklu imovine u RS Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Nacrtom ovog zakona uređuju se uslovi, način i postupak pod kojima se utvrđuje imovina i uvećanje imovine fizičkog lica i poseban porez na uvećanje imovine, koje u uzastopnom periodu do tri godine prelazi iznos od 300.000 KM, a za koju to lice ne može da dokaže način sticanja, kao i organi nadležni za sprovođenje ovog zakona.

Nacrta zakona o porijeklu imovine (možete ga pronaći na OVOM LINKU) i posebnom porezu na imovinu preložio je Klub poslanika SNSD-a. 

Poslanik PDP-a u NSRS, Igor Crnadak rekao je da je ovaj zakon potreban Republici Srpskoj što prije, "jer je u posljednjih 15 godina Srpska brutalno opljačkana," ali da ovaj nacrt zakona ne ostavlja utisak želje za borbu protiv korupcije.

Povezano

"Mora se ući u trag svim ilegalnim tokovima novca iz tog perioda. Nacrt zakona je mlak, neubjedljiv i ne ostavlja utisak stvarne želje u borbi protiv korupcije, nego više da posluži kao nova tema koja će skrenuti pažnju sa zaduženja na Londonskoj berzi, vojne vježbe na Manjači, činjenice da se na kupovini respiratora bogatila porodica Dodikovog člana kabineta, itd," rekao je Crnadak, tokom diskusije o nacrtu zakona o porijeklu imovine.

Crnadak kaže da koalicija oko SNSD-a do sada nije pokazivala političku volju da se jedan ovakav zakon usvoji, nego naprotiv, bila je protiv toga i pokrovitelj raznih kriminalnih dilova:

"Da li se to SNSD promijenio ili još misle da se stan u Beču od 400.000 evra može kupiti od novca zarađenog prodajom knjiga, pa pokušavaju to da legalizuju?," pita Crnadak.

On ističe da je možda najproblematičniji dio u nacrtu taj što se tretira samo povećanje imovine u budućnosti, što ukazuje da SNSD šalje poruku „ko je jamio, jamio“ i usvajanjem ovakvog teksta zakona samo bi slijedila legalizacija opljačkanog novca.

"Ovaj zakon, koliko god nacrt bio loš, kad-tad će biti usvojen u svom punom i pravom obliku, a PDP će insistirati da se za svaki tender u posljednjih 15 godina u vrijednosti od 500.000 KM i više, provjeravaju tokovi novca, da se vidi ko se sve bogatio na javnim nabavkama i tek tada će zakon imati smisla," ističe Crnadak.

On kaže da Zakon o porijeklu imovine mora prioritetno predviđati ispitivanje imovine najviših funkcionera, poput predsjednika republike, predsjednika Vlade, ministara i drugih, te se ne smiju zakonski ublažavati, odnosno amnestirati eventualna neprijavljena ili na sumnjiv način stečena imovina u prethodnom periodu.

Zakon o ispitivanju porijekla imovine u Klub poslanika SDS-a predložio je još krajem 2012. godine i on je u formi nacrta i usvojen u NSRS krajem januara 2013. godine.

Prijedlog zakona nikada nije usvojen, a poslanici SDS-a su u avgustu iste godine pokušali inicirati i održavanje referenduma na kome bi se građani izjasnili da li prihvataju donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine. Inicijativa je odbačena odlukom skupštinske većine sa zaključkom da je neustavna, pa se o njoj poslanici nisu ni izjašnjavali.

Poslanik SDS Davor Šešić početkom 2019. godine najavio da će Кlub poslanika SDS u skupštinsku proceduru ponovo uputiti Zakon o ispitivanju porijekla imovine.

Zakon se našao u Programu rada NSRS za 2019. godinu, i trebalo je da bude razmatran u posljednjem kvartalu te godine, a Vlada RS je u novembru 2019. najavila da je dato "zeleno svjetlo za početak rada komisije (koja će izraditi zakon) kojoj je taj posao i povjeren."

Međutim, Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine nije predlagan niti od strane Vlade RS niti od strane kluba poslanika SDS-a do kraja 2019. godine.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE