• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispitivanje porijekla imovine u RS: Da li ćemo dobiti Zakon kojeg se sjetimo svakih par godina?

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Konačna verzija Zakona o porijeklu imovine trebala bi ugledati svjetlo dana već početkom naredne sedmice, a on će otprilike izgledati kao Zakon u Srbiji. Rekao je ovo za Mondo šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), Igor Žunić.

 Zakon o porijeklu imovine Dodik žunić šešić tadić Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Neočekivana najava predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorada Dodika da će u narednih 10 dana u Narodnoj skupštini biti predložen Zakon o ispitivanju porijekla imovine i porezima izazvao je brojne komentare u javnosti.

Zakon o ispitivanju porijekla imovine je jedan od ''mitskih'' zakona u Republici Srpskoj - često je bio najavljivan, ali volje za stvarnim usvajanjem, a pogotovo primjenom, nije bilo. Ta činjenica samo je u javnosti pojačavala već opšti utisak da o zakonima odlučuju političari koji imovinu nisu stekli na transparentan način.

Ni ova posljednja najava - a cilj je, rekao je Dodik, da Zakon u formi nacrta bude u aprilu - nije povećala optimizam da će porijeklo sumnjive imovine stvarno biti ispitano.

Šef kluba poslanika SNSD u NSRS, Igor Žunić, priznaje da se o zakonu već duže vrijeme priča.

"To pitanje su na neki način već pokretali i ljudi iz opozicije, međutim ništa konkretno nisu uradili, osim onog jednog prijedloga koji nije imao veze sa zakonom niti je bio proveden. Već duže vrijeme mi radimo po pitanju tog zakona i otprilike držimo se prakse koju je Srbija uzela i vjerovatno će taj zakon otprilike i ličiti na zakon u Srbiji," ističe Žunić.

Kaže da je prva verzija već pripremljena i sada su u toku usaglašavanja između institucija vlasti: Poreske uprave, MUP-a, Agencije za bankarstvo, jer bi svako imao određen dio nadležnosti u tom Zakonu.

"Ta konačna verzija bi vrlo brzo išla pred Parlament. Očekujem da kroz taj dugo očekivani zakon kroz zakonski okvir provučemo sve ono gdje možemo doći do svih podataka za sve funkcionere i ostale građane, odnosno srazmjera ili nesrazmjera njihovih primanja i imovine koju posjeduju. On će sigurno definisati i nekakav oblik kaznene politike i svih onih elemenata koji će se odnositi na ljude kod kojih se dokaže i pokaže da njihova primanja i njihova imovina nisu srazmjerni. Očekujem da ćemo dobiti podršku svih poslanika u NSRS," naglasio je Žunić.

Možda će vas zanimati

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u NSRS, Davor Šešić, slaže se da je u pogledu ovog zakona potrebno postići konsenzus svih stranaka u Skupštini.

"Ako je namjera SNSD iskrena, da se postigne rezultat, odnosno da se zaista ispita porijeklo imovine, za koju postoji sumnja da je stečena nelegalno, onda će se morati postići i konsenzus svih stranaka koje su u NSRS, da bi se dobio što bolji zakon i da bi se postiglo što bolje zakonsko rješenje," rekao je Šešić.

Ako ne bi bilo tako, nastavlja Šešić, onda se "postavlja pitanje šta se krije iza namjere da se donese takav zakon i kako će on uopšte izgledati."

"Da li je to samo predizborna priča koja treba da donese poene SNSD-u, ili da taj zakon bude sredstvo ucjene koalicionih partnera ukoliko u jednom momentu budu pomislili da otkažu poslušnost SNSD? Možda stvarno postoji iskrena namjera, ali sve će se to pokazati u narednom periodu," smatra Šešić.

Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske, Ognjen Tadić, svojevremeno je pisao prvi Zakon o ispitivanju porijekla imovine u Republici Srpskoj. O najavi iz SNSD-a kaže da je "bilo kakav zakon bolji od trenutne situacije."

"Taj zakon nažalost nije bio usvojen 2013. godine. Dajem punu podršku bilo kakvom Zakonu o ispitivanju porijekla imovine, bez obzira na to ko ga podržava i ko glasa za njega . Bilo kakav zakon je bolji nego ova situacija," zaključio je Tadić.

Na pitanje da li smatra da će Zakon napokon biti usvojen Tadić je odgovorio da "Dodik ima potrebnu većinu za sve ostalo što predlaže u NSRS," te da on ne želi da bilo kakvim analizama, prognozama ili špekulacijama relativizuje tu činjenicu.

Donošenje zakona o kojem govori Tadić Klub poslanika SDS-a predložio je krajem 2012. godine i on je u formi nacrta i usvojen u NSRS krajem januara 2013. godine.

Prijedlog zakona nikada nije usvojen, a poslanici SDS-a su u augustu iste godine pokušali inicirati i održavanje referenduma na kome bi se građani izjasnili da li prihvataju donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine. Inicijativa je odbačena odlukom skupštinske većine sa zaključkom da je neustavna, pa se o njoj poslanici nisu ni izjašnjavali.

Upravo je Davor Šešić početkom 2019. godine najavio da će Кlub poslanika SDS u skupštinsku proceduru ponovo uputiti Zakon o ispitivanju porijekla imovine i to nakon što je Milorad Dodik izjavio da se "na osnovu kriminalne privatizacije obogatilo nekoliko porodica i da sada samo pokušavaju da štite sebe i svoj interes."

Zakon se našao u Programu rada NSRS za 2019. godinu, i trebalo je da bude razmatran u posljednjem kvartalu te godine, a Vlada RS je u novembru 2019. najavila da je dato "zeleno svjetlo za početak rada komisije (koja će izraditi zakon) kojoj je taj posao i povjeren."

Međutim, Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine nije predlagan niti od strane Vlade RS niti od strane kluba poslanika SDS-a do kraja 2019. godine.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vetgo

Nećemo to je predizborna kampanja

MONDO REPORTAŽE