• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi akcioni plan: Vlada će na teritoriji RS istražiti uticaj ODLAGANJA NUKLEARNOG OTPADA na Trgovskoj gori

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Republike Srpske će na prvoj narednoj sjednici usvojiti akcioni plan za istraživanja uticaja potencijalnog odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori na stanovništvo Republike Srpske, najavio je premijer Višković.

 Novi akcioni plan: Vlada će na teritoriji RS istražiti uticaj ODLAGANJA NUKLEARNOG OTPADA na Trgovskoj gori Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac informisao je danas premijera Republike Srpske Radovana Viškovića o aktivnostima koje ovo ministarstvo provodi u saradnji sa nadležnim institucijama Srpske i Federaciji BiH (FBiH) na pitanju sprečavanja namjere Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice.

Košarac i danas u Banjaluci razgovarao sa Viškovićem i ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojanom Vipotnikom o problematici izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

U fokusu današnjeg sastanka bilo je usvajanje akcionog plana Republike Srpske za istraživanje uticaja potencijalnog odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori na ugrožavanje života i zdravlja lokalnog stanovništva, te životne sredine, saopšteno iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Višković je potvrdio da će Vlada Republike Srpske na prvoj narednoj sjednici usvojiti akcioni plan za istraživanja na teritoriji Republike Srpske.

Istaknuto je da će istraživanje na teritoriji Republike Srpske provoditi njene institucije i da će to biti finansirano iz budžeta Republike Srpske u skladu sa akcionim planom. S tim u vezi, ukazano je na činjenicu da je Srpska već izdvojila milion KM iz budžetskih sredstava za početak istraživanja.

Na sastanku je rečeno da će nakon usvajanja na Vladi Republike Srpske, institucije Republike Srpske krenuti u provođenje akcionog plana, na osnovu aktivnosti koje je definisao Ekspertski tim za Trgovsku goru u saradnji i koordinaciji sa nadležnim entitetskim institucijama.

Sagovornici su zajednički ocijenili da je neophodno da institucije Federacije BiH (FBiH) prate tempo Republike Srpske, te su pozvali federalnu Vladu i resorno ministarstvo da postupe isto kada je u pitanju istraživanje na teritoriji FBiH.

Košarac je, između ostalog, podsjetio da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u definisanom roku uputilo Hrvatskoj odgovor sa zahtjevima i primjedbama na studiju uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja spornog otpada na Trgovskoj gori.

(Srna)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE