• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šeranić o demografskim trendovima: "Mađari imaju najveći prirodni priraštaj, Srpska će slijediti njihov primjer"

Autor Dragana Božić

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je u Beogradu da su negativni demografski trendovi problem regiona i istakao da će Srpska i Srbija sarađivati na rješavanju tog pitanja, nastojeći da primjene korisna iskustva poput onih koja ima Mađarska.

 Šeranić o prirodnom priraštaju RS Izvor: Mondo - Nikolina Damjanić

Šeranić, koji je prisustvova prvoj nacionalnoj konferenciji "Srbija – naša porodica", rekao da svima mogu biti od koristi iskustva koja je predočio predstavnik Mađarske koja, zahvaljujući mjerama pronatalitetne politike, ima najveći prirodni priraštaj u regionu.

"Iskustva koja ima Mađarska su nešto što bi bilo dobro da se prepiše i prilagodi u našem sistemu", izjavio je novinarima Šeranić.

Šeranić je naveo da je od ove godine u Republici Srpskoj dječiji dodatak uvećan za 20 odsto, a lani je uveden i za prvo dijete.

"Tako da imamo pravo za prvo, drugo, treće i četvrto dijete, kao i za djecu sa posebnim potrebama koja žive u okviru porodica", istakao je on i naglasio da je za 50 odsto uvećana naknada za svako dijete.

Prema njegovim riječima, za poboljšanje demografske slike Srpske veoma je značajno što su porodice sa četvoro i više djece stekle pravo na finansijsku naknadu, naglasivši da to pravo trenutno ostvaruje 3.700 porodica.

On je istakao da je za reproduktivno zdravlje jako značajno uvođenje HPV vakcine kao preporučene, s obzirom na potrebu prevencije grlića materice.

Šeranić je rekao da je Republika Srpska još 2019. godine uradila situacionu analizu, uz podršku Kabineta tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, te da je na osnovu tih podataka razvijena strategija sa određenim preporukama.

"Moram napomenuti da je premijer (Radovan Višković) na početku mandata imenovao radnu grupu u okviru koje se, takođe razvija strategija za naredni period", istakao je Šeranić. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE