• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šešelj traži oslobađanje na osnovu Karlinih memoara

Vojislav Šešelj zatražio od Haškog tribunala da odbaci sve optužbe protiv njega zbog navoda iz knjige Karle del Ponte.

 Šešelj traži oslobađanje na osnovu Karlinih memoara  Izvor: MONDO

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zatražio je od Haškog tribunala da odbaci sve optužbe protiv njega i oslobodi ga zbog toga što je optužnica koju je podigla bivša tužiteljka Karla Del Ponte "politički motivisana".

Tribunal sudi Šešelju po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

U Šešeljevom podnesku sudskom veću oslobađanje se traži "zbog očigledne zloupotrebe postupka od strane Karle Del Ponte, bivšeg tužioca Haškog tribunala, nastale podizanjem optužnice koja je politički motivisana".

Zahtev je zasnovan na navodima iz memoara Del Ponteove, objavljenih nedavno u Italiji. Šešelj iz knjige citira njene reči: Premijer Srbije Zoran "Đinđić mi u vezi sa Šešeljem upućuje samo jedan zahtev: Vodi ga i nemoj više da nam ga vraćaš".

Optuženi tvrdi da je to u direktnoj suprotnosti sa odredbom Statuta suda Hagu koji glasi: "Tužilac deluje nezavisno, kao zasebni organ Međunarodnog suda. On ne sme tražiti, ni primati uputstva od bilo koje vlade, niti od bilo kog izvora".

Procesna zloupotreba Del Ponteove, prema podnesku, "ogleda se ne samo na proizvoljnosti prilikom optuživanja, nego i u činjenici da je optužnica...podignuta ne zato što postoje krivičnopravni razlozi, već zato što je motiv podizanja bilo uklanjanje Vojislava Šešelja sa političke scene u Srbiji", a što je "Del Ponte jasno priznala u svojoj knjizi marta 2008".

"Zoran Đinđić je tražio uklanjanje Vojislava Šešelja iz čisto političkih razloga, jer mu je Šešelj bio politička smetnja u poslu koji je Đinđić radio, a to je služenje stranim interesima i razvijanje poslova sa mafijom", piše u Šešeljevom podnesku.

Zahtev koji je Đinđić uputio Del Ponteovoj, ocenjuje odbrana, "nema uporišta ni u pravu, ni u pravdi, ni u Statutu i Pravilniku suda", što "automatski znači da se radi o nelegalnom činu koji je prouzrokovao nelegalnu proceduru protiv Šešelja".

"Drugim rečima, od trenutka kada se Karla Del Ponte nije ogradila od zahteva ili naloga Zorana Đinđića - nije ga denuncirala, ni preduzela bilo kakvu meru kako bi taj neprimereni pritisak bio kažnjen, već mu je udovoljila - i podignuta optužnica i sve istražne radnje...sva veštačenja i svedočenja koje je Tužilaštvo pripremilo i prezentiralo - u potpunosti su ništavni", naglašava se u zahtevu.

Po Šešeljevoj odbrani, "svaki nastavak suđenja značio bi samo nepravdu u smislu zloupotrebe postupka".

Optužnicu protiv Šešelja, Tribunal je obelodanio u februaru 2003, a Šešelj se odmah zatim dobrovoljno predao sudu 24. februara te godine. Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE