• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikat finansijskih organizacija: Većina radnika u Srpskoj prima platu manju od prosječne

Autor Nikolina Damjanić

U Republici Srpskoj većina zaposlenih u finansijskim organizacijama radi za platu manju od prosječne, a u najtežoj poziciji su radnici na šalteru banaka i u prodaji osiguranja, izjavila je predsjednik Sindikata finansijskih organizacija Srpske Selena Ratković.

 Sindikat finansijskih organizacija o platama u RS Izvor: Srna

"Sedmično radno vrijeme za ove radnike je duže od 40 časova, a plate mnogo manje od prosječne", rekla je Ratkovićeva novinarima u Banjaluci, te istakla da u ovoj oblasti nema granskog kolektivnog ugovora.

Ona je navela da u prosječnu platu ulaze plate menadžera i članova uprave, pa ona ne odražava stvarno stanje primanja svih zaposlenih u finansijskim organizacijama.

Predsjednik Sindikalne organizacije preduzeća "Lutrije Srpske" Dejan Šehovac naveo je da su zaposlenima u ovom preduzeću data veća prava kroz kolektivni ugovor u odnosu na Zakon o radu.

"Imamo pojedinačni kolektivni ugovor, a posljednji je potpisan u decembru 2020. godine. Kada je u pitanju minuli rad, Zakon o radu je definisao najmanje 0,3 odsto, a naš kolektivni ugovor je definisao 0,5 odsto. Radnici u našem preduzeću primaju redovno regres. Ne vidim razlog da granski kolektivni ugovor ne bude potpisan uskoro", rekao je Šehovac.

Sindikat finansijskih organizacija Republike Srpske dao je punu podršku Savezu sindikata Srpske, kada je riječ o novom sistemu plata u Srpskoj i potpisivanju opšteg kolektivnog ugovora.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Nažalost većina radnika prima minimalac

MONDO REPORTAŽE