• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikat tvrdi: PROSJEČNA PLATA u Srpskoj porasla zbog povećanja NAJNIŽE PLATE

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu februaru 2023. godine iznosi 1.256 KM i veća je za 41 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u januaru mjesecu 2023. godine. U Savezu sindikata kažu da je ovo rezultat povećanja najniže plate.

 Savez sindikata RS. Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Iz Saveza sindikata Republike Srpske saopšteno je da je navedeno povećanje prosječne neto plate u februaru rezultat povećanja iznosa najniže plate sa 650 KM na 700 KM, koje je stupilo na snagu 1. januara 2023.godine, a koja je isplaćena u mjesecu februaru ove godine.

Stav poslodavaca

"Na osnovu navedenog povećanja prosječne plate evidentno je da povećanje najniže plate povlači za sobom i povećanje prosječne plate isplaćene u Republici Srpskoj i da se i dalje treba zalagati za povećanje iznosa najniže plate. Povećanje najniže plate treba da prati povećanje plata i svih ostalih zaposlenih, prvenstveno zaposlenih u realnom sektoru, kako bi se zaustavio ili bar smanjio odliv radne snage u inostranstvo, a time i deficit radne snage na tržištu", saopšteno je iz Sindikata.

Objavili sa potrošačka korpa za mjesec februar 2023. godine iznosi 2.423 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,83%.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za: prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u februaru mjesecu trošile na prehranu 1.083 KM, za stanovanje i komunalne usluge 619 KM, za prevoz 225 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 130 KM. Nabavka obuće i odjeće u februaru mjesecu koštala je 175 KM.

"Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u februaru mjesecu 2023. godine isplaćena je u djelatnosti vađenje ruda i kamena 1.672 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu 918 KM. Niske prosječne plate u februaru mjesecu 2023. godine primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 975 KM, te poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu 992 KM", navodi se u saopštenju.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE