• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković: Najniža plata kreće se do 800 KM za one koji imaju 20 godina staža, veća je nego u FBiH (VIDEO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će najniža plata za ovu godinu biti 700 KM i da je o tome Vlada danas donijela odluku.

 viber_image_2022-12-21_14-56-36-044.jpg Izvor: Mondo/Slaven Petković

Višković je podsjetio da se jedino u Republici Srpskoj na najnižu platu računa i minuli rad.

"Neko ko ima 20 godina radnog staža on ima još i 10 odsto na minuli rad tako da će se ta najniža plata kretati u rasponu od 700 KM do skoro 800 KM za one koji imaju više od 30 godina radnog staža", rekao je Višković.

On je naglasio da je u Srpskoj najniža plata veća nego u Federaciji BiH za 110 KM, navodeći podatak da je neto najniža plata u drugom entitetu za 2023. godinu 590 KM.

"Mi smo tu platu imali 1. januara 2022. godine i kada uporedite period od 1. januara 2022. godine sa najnižom platom za 2023. godinu onda imate povećanje najniže plate u Srpskoj za 18,6 odsto. To je značajno povećanje nego što je prosječna inflacija u Srpskoj zabilježena u 2022. godini", rekao je Višković.

On je dodao da je Vlada odluku o iznosu najniže plate donijela cijeneći poziciju poslodavaca Srpske, zahtjeve Saveza sindikata Srpske i analizu svih ekonomskih pokazatelja za 2022. godinu.

Premijer se nada da će to zadovoljiti i jednu i drugu stranu u Republici Srpskoj, kao i radnike.

"Morali smo povesti računa i o poslodavcima koji rade u nisko akumulativnim granama. Nismo ih smjeli ovog momenta opteretiti sa značajno većom najnižom platom kako ne bismo ugrozili njihovo poslovanje i došli u poziciju da u Srpskoj zbog značajnog rasta najniže plate dovedemo određene poslodavce da ne mogu funkcionisati", rekao je Višković.

On je dodao da su Ministarstvo finansija i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Srpske prezentovali ekonomske pokazatelje prema kojima je Vlada donijela odluku o najnižoj plati za ovu godinu.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

8. Xy

Zato ce vam otici iz države visokoobrazovani mladi ljudi, jer nece raditi za crkavicu. Zašto ne uporedite platu doktora medicine u RS i FBiH. Ali nema problema za doktore, jedva ih dočekaju u Sloveniji i Njemačkoj. Ne znam samo ko ce liječiti našu sirotinju, za to se Vlada ne sikira, oni imaju pare da se liječe i u Sloveniji i u Njemačkoj. Nemojte nam servirati lazno blagostanje.

Boka

KAD CE POVECANJE PLATA????

MONDO REPORTAŽE