• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa od dogovora o najnižoj plati u RS: "Imaju INDIJCE i PAKISTANCE, koji će doći da rade"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Socijalni partneri danas na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske nisu postigli dogovor o iznosu najniže plate.

 Savez sindikata RS. Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Odluku o najnižoj plati donijeće Vlada Republike Srpske, rekli su novinarima predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić i potpredsjednik Unije poslodavaca Dejan Mijić.

Mijić je poslije sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta pojasnio da su svi imali javno iznesene prijedloge sa obrazloženjima i da je bilo nekih razgovora i mogućih pomaka, ali su obje strane ostale pri svojim prijedlozima.

"Nakon što Vlada izanalizira naše pokazatelje koje smo iznijeli na današnjoj sjednici, donijeće i konačnu odluku", rekao je Mijić novinarima.

Najniža plata u Srpskoj isplaćuje se za 70.000 radnika

On je podsjetio da je prijedlog Unije poslodavaca Srpske da najniža plata u Srpskoj iznosi 673 KM.

Predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić rekla je da je 800 KM najniži iznos najniže plate koji bi bio prihvatljiv za Savez sindikata, navodeći da se najniža plata u Srpskoj isplaćuje za 70.000 radnika.

"Bili smo spremni da idemo na 800 KM i da to bude neki iznos koji bi bio prvi korak da bi se bar donekle pokrili troškovi inflacije u Srpskoj. Nažalost, nismo imali podršku poslodavaca, a i predstavnici Vlade nisu imali svoj stav. Oni kažu da će to reći kasnije, odnosno da će na sjednici Vlade donijeti odluku o iznosu najniže plate", istakla je Mišićeva.

Ona je podsjetila da je prijedlog Saveza sindikata bio da najniža plata u Srpskoj iznosi 1.000 KM i da se taj iznos postigne "korak po korak", ali da u Uniji poslodavaca ne žele da postignu dogovor jer kažu da "imaju Indijce, Pakistance i neke druge koji će doći da rade u njihove fabrike".

Sjednici su prisustvovali vršilac dužnosti ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Siniša Karan, ministar finansija Zora Vidović, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić i predstavnici Unije poslodavaca Srpske.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE