• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnik sa najnižom platom u RS za kilogram čajne mora raditi sedam sati

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Savez sindikata Republike Srpske uradio je analizu koja je pokazala da je radnik koji prima najnižu platu od 450 КM, za jedan kilograma svinjetine u oktobru morao raditi tri sata i 40 minuta, a za kilogram čajne sedam sati.

 Najniža plata u RS troškovi života Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Nadalje, za kilogram teletine morao je da provede duže od jednog radnog dana na poslu, tačnije osam sati i 50 minuta, a za kilogram hljeba da radi skoro sat vremena.

S obzirom na ovakve podatke, iz Saveza sindikata RS su upozorili na važnost povećanja najniže plate u Republici Srpskoj.

Možda će vas zanimati

"Povećanje najniže plate će značajno uticati na radnike u Srpskoj, jer, nažalost, najniža plata znači da porodica, u kojoj je samo jedan član zaposlen i prima najnižu platu, na raspolaganju dnevno ima da potroši 15 KM," naveli su Savez sindikata RS.

Primjera radi, sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu je u oktobru iznosila oko 1.912 КM.

Takođe, ako se posmatra iznos ovogodišnje oktobarske sindikalne potrošačke korpe, evidentno je da je ona dostigla najveći iznos od kada se računa.

Sindikalna potrošačka korpa, osim prehrane za jednu četvoročlanu porodicu podrazumijeva i sve proizvode i usluge koji su neophodni da bi se obezbijedila egzistencija na mjesečnom nivou, kao što su stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje stanovništva, odjeća i obuća, higijena i njega zdravlja, prevoz te obrazovanje i kultura.

"U oktobru je za troškove prehrane jedna četvoročlana porodica morala izdvojiti 706,20 КM. Takvoj porodici, u kojoj član porodice prima prosječnu platu, a takvih je 65 odsto radnika, trebale su nešto više od dvije prosječne plate da bi obezbijedili sindikalnu potrošačku korpu u cjelosti. Sa druge strane, radnici koji u privredi primaju prosječnu platu od 620 КM nisu mogli obezbijediti za svoju porodicu ni jednu trećinu potrošačke korpe," navode iz Saveza sindikata RS.

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS navodi da oni već duži period provode intezivnu kampanju za povećanje najniže plate, sektorskih plata, povećanje plata u privredi i za budžetske korisnike, a sve u cilju smanjenja siromaštva, nejednakosti i odliva radne snage iz RS.

Najnižu platu od 450 КM prima preko 40.000 radnika u RS.

"Plata od 450 КM je sramotna i zato je zahtjev Saveza sindikata RS da ona od 1. januara 2020. godine treba da iznosi 550 КM, da bi u drugom kvartalu naredne godine porasla na 600 КM. Važno je i da se najniža plata odnosi samo na NК radnike, a ne kao što je sada praksa. Povećanje najniže plate značajno će doprinjeti poboljšanju statusa radnika, kao i poboljšanju ukupnog ambijenta u Republici Srpskoj. Osim što bi povećala primanja radnicima sa minimalnim primanjima, ima ulogu i da „gura“ povećanje plata u realnom sektoru," ocijenili su iz Saveza sindikata RS.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rz

Da bar politicari,rade za 3-4kg čajne.

St

Koliko za sedam sati,dobijaju poslanici.Priča li ko i pitali ko njih.

Dragan

Ne valja velika kolicina mesa da se unosi to nam je stetno za zdravlje

Zole

Koga je briga za radnike?

MONDO REPORTAŽE