• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zamjenik ministra odbrane BiH: Politički predstavnici Srpske obustaviće saradnju sa NATO-om

Autor Dušan Volaš

Politički predstavnici Republike Srpske u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara i Komisiji za saradnju sa NATO-om obustaviće saradnju sa tim vojnim savezom, što nije hir već politički odgovor, izjavio je danas zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović.

 Aleksandar Goganović prekid saranje sa NATO Izvor: Srna/Srđan Jeremić

Goganović je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da će to biti učinjeno u narednom periodu u skladu sa instrukcijama najviših zvaničnika Srpske i da nisu srećni zbog toga, ali da je to politički odgovor svima koji krše Ustav BiH.

"Dejtonski mirovni sporazum jasno je definisao da se sve odluke moraju donositi u skladu sa dogovorom dva entiteta i tri naroda. Nametanje NATO integracija kao glavnog spoljno-političkog cilja nije zvanično usvojena politika na nivou BiH", naglasio je Goganović.

Prema njegovim riječima, za ovaj potez isključivo su odgovorni ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez i ostali politički predstavnici "trojke".

"Pozivam sve relevantne predstavnike političkih partija iz Sarajeva da promijene dosadašnje političko djelovanje, da pokušaju da razgovaraju sa političkim predstavnicima u Republici Srpskoj kako bi se o pitanju saradnje sa NATO savezom, vratili u okvire koji su funkcionisali u prethodnom periodu", naveo je Goganović.

Goganović je jasno i nedvosmisleno istakao da u potpunosti podržava sve što su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović iznijeli na konferenciji za medije u Banjaluci, te smatra da je obaveza svih imenovanih i izabranih funkcionera na nivou BiH da slijede definisanu politiku.

Govoreći o Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, Goganović je naveo da je riječ o kompleksnom i složenom sistemu, ali i detaljno propisanom i jasno definisanom sistemu, procedurama i nadležnostima.

On je ukazao da Helez često u javnim nastupima i djelovanjem u Ministarstvu odbrane izlazi iz okvira zakonskih odredbi i zakonom definisanih nadležnosti, te da je zato prinuđen da na njih ukaže jer ne želi da učestvuje u kršenju zakona i urušavanju sistema odbrane u BiH, te antidejtonskom djelovanju.

Goganović je naglasio da određene postupke i izjave Heleza smatra najblaže rečeno neprimjerenim i da narušavaju međuljudske odnose u Ministarstvu odbrane, koji su godinama građeni i uspostavljani.

Goganović je podsjetio i da poteze Heleza komentarišu najviši politički predstavnici Republike Srpske, prevashodno predsjednik Milorad Dodik.

"Helez je u više navrata, pretpostavljam radi vlastite političke promocije, uzimao sebi za pravo da na neprimjeren način komentariše i priželjkuje politički pad Dodika. Posmatrano sa aspekta osnovne političke kulture i korektnosti, jasno je da takve aktivnosti nisu primjerene", rekao je Goganović.

Goganović je naglasio da je nemoguće pronaći njegovu izjavu u kojoj proziva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ili predsjednika SDP-a Nermina Nikšića.

Heleza je optužio da u Ministarstvu odbrane pokušava da uvede nezakonitu novu praksu, odnosno da u okviru sistema odlučivanja želi da umanji značaj i nezakonski izostavi da se na svaku odluku ministra mora dati saglasnost oba zamjenika ministra.

On smatra da su takvi pokušaji unaprijed osuđeni na propast, istakavši da ne želi učestvovati u takvim nezakonitim aktivnostima, te da je dužan da javnost obavijestim o njima.

Prema njegovim riječima, uvodi se praksa da jednonacionalne delegacije koje u ime Ministarstva odbrane idu u inostranstvo, koje su po pravilu sastavljene isključivo od predstavnika bošnjačkog naroda, kao što je to bilo u poslednja dva slučaja kada je Helez išao u Brisel, odnosno u Vašington.

Goganović je naveo da ono što Helez trenutno radi nije primjereno, niti je u skladu sa Zakonom o odbrani niti u duhu stvaranja dobrih međunacionalnih odnosa, jer se šalje poruka da Ministarstvo i Oružane snage pripadaju isključivo bošnjačkom narodu, a da su druga dva naroda tu suvišna i da ih niko ništa ne pita.

On je rekao da mu je iz kabineta ministra rečeno da neće biti član nijedne delegacije, jer zastupa stav saradnje sa NATO-om, a ne Helezov lični i politički stav o NATO integracijama.

Komentarišući izjave Heleza u Vašingtonu u kojima je samoinicijativno iznosio stavove BiH o NATO-u, Goganović je rekao da je Predsjedništvo BiH vrhovni komandant i da bez njihovog odobrenja nije moguće održati vojnu vježbu na teritoriji BiH jer bi to bilo urušavanje suvereniteta, te protivustavno oduzimanje nadležnosti Predsjedništva, što je na samoj granici da se uporedi sa državnim udarom.

"Pozivam sve relevantne faktore da oštro osude ovakve poteze", naveo je Goganović i napomenuo da je posebno skandalozna izjava i samoinicijativni poziv Heleza da američke oružane snage sa jednom jedinicom budu prisutne u BiH do njenog ulaska u NATO.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE