• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čiji je suzdržani glas BiH u Savjetu Evrope povodom prijema Kosova?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Komitet ministara Savjeta Evrope na jučerašnjoj sjednici odlučio je da se pokrene procedura za razmatranje zahtjeva Kosova za prijem u tu organizaciju, a BiH je prilikom glasanja bila suzdržana. Ovo je iskorišteno kao tema žestokih političkih obračuna unutar RS.

 Savjet Evrope Izvor: Shutterstock

Zamjenik ambasadora BiH u Strazburu Tanja Milašinović Martinović bila je suzdržana prilikom glasanja u Savjetu Evrope o ulasku Kosova u ovu organizaciju. 

Prvi je na ovo reagovao predsjednik PDP Branislav Borenović koji je ovo nazvao "još jednom Dodikovom izdajom"

"To je izdaja. I predstavnika Republike Srpske u BH institucijama i njihovog šefa Dodika. Drže sve poluge vlasti: Predsjedništvo kroz koje vode vanjsku politiku BiH, Savjet ministara, sve imenuju, a nisu omogućili glas protiv pokretanja inicijative da tzv. Kosovo bude član Savjeta Evrope. Bili su suzdržani po pitanju „države“ koju ne priznajemo i ne trebamo priznati kao nezavisnu! Protiv su bili Španija, Mađarska, Kipar, Rumunija, Azerbejdžan, Gruzija i naravno Srbija, uz koju je BiH, u kojoj vlast čini SNSD iz Republike Srpske i ima člana Predsjedništva, imenuje diplomate, morala biti protiv. To je nesposobnost, nemoć, neki dil... šta god da je, sramota je" – poručio je Borenović, koji je istakao da će lično glasati protiv kada ovaj stav dođe na sjednicu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Milorad Dodik je zatim izjavio da je glasanje obavljeno prema jednostranoj instrukciji ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića, bez procedure i saglasnosti Predsjedništva, tajno, mimo utvrđenih procedura.

Ko je bio protiv?

Protiv ovog prijedloga glasale su Mađarska, Rumunija, Kipar, Španija, Azerbejdžan, Gruzija i Srbija

"Ambasador koji je glasao ne dolazi iz reda srpskog naroda pa prema tome možemo govoriti samo o zloupotrebi položaja i procedura, što je postala uobičajena praksa hrvatskih i bošnjačkih diplomata".

Borenović je na to odgovorio da nije glasao ambasador misije već je glasala zamjenica. Dodik je spremno dočekao ove informacije, pa na Tviteru napiso da je ona kadar PDP-a.

"Tanju Milašinović, osobu koja je juče bila uzdržana prilikom glasanja o članstvu tzv. Kosova u Savjetu Evrope, u Ministarstvo inostranih poslova BiH doveo je PDP, a na trenutnu poziciju, mimo saglasnosti i volje Srba, poslala ju je Bisera Turković. Tanja Milašinović bila je ambasador u Londonu, Beču i otpravnik poslova u Briselu, sve kao kadar PDP-a. Pitao bih Borenovića ima li obraza, ali odgovor znam i ništa ne pitam?" - rekao je Dodik koji je bio član Predsjedništva BiH od 2018. do 2022. godine.

Potpredsjednik PDP-a i bivši predsjedavajući Komiteta ministara Savjeta Evrope Igor Crnadak saopštio je da je Milašinovićeva "diplomatski kadar SNSD" i je suzdržanošću "pokazala koliko je štetno, opasno i ponižavajuće djelovanje SNSD u zajedničkim institucijama BiH".

Borenović je kasnije danas razgovarao u Strazburu sa Aleksandrom Đurović, ambasadorkom Srbije pri Savjetu Evrope i medijima dostavio saopštenje u kojoj je nastavio da se bavi ovom temom, ponovivši ranije izrečene stavove i optužbe na račun SNSD-a.

Instrukcija Željke Cvijanović

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović objavila je tokom dana da je uputila instrukciju uoči sjednice Komiteta Savjeta Evrope da predstavnik BiH treba glasati protiv otpočinjanja procedure povodom zahtjeva za članstvo tzv. Republike Kosovo u Savjetu Evrope.

Cvijanovićeva je instrukciju objavila na društvenim mrežama.

 Orlić: Glasala po instrukciji MIP

Ambasador BiH u Savjetu Evrope Ivan Orlić naveo je danas da je njegov zamjenik Tanja Milašinović Martinović glasala prema njegovim uputstvima, a na osnovu instrukcije Ministarstva spoljnih poslova u Savjetu ministara i podijeljenog mišljenja Predsjedništva BiH.

Orlić je povodom glasanja u Savjetu Evrope istakao na Fejsbuku da on nije antisrpski ambasador niti je to Milašinovićeva, te da je sve što rade u interesu BiH, uključujući Republiku Srpsku.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da Tanja Milašinović nije imala nijedno pravno pokriće da bude uzdržana prilikom glasanja o članstvu samoproglašenog Kosova u Savjetu Evrope i da treba da podnese ostavku na mjesto zamjenika ambasadora BiH u Savjetu Evrope.

Reakcije iz Srbije

Odgovarajući na pitanje o odluci o prijemu tzv. Kosova u Savjetu Evrope predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare je izjavio da će Srbija "promijeniti dubinski odnos prema nekim zemljama koje nisu podržale cjelovitost Srbije", misleći prije svega na Ukrajinu čiju je teritorijalnu cjelovitost Srbija do sada zvaničnim izjavama podržavala.

Direktniji je bio Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji je izjavio je da će uzdržanost Ukrajine i BiH prilikom glasanja za članstvo samoproglašenog Kosova u Savjetu Evrope uticati na stav Srbije jer će Beograd od sada biti uzdržan po pitanju teritorijalnog integriteta BiH.

(Mondo/agencije)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE