• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federacija povodom nametnute odluke Šmita: SDA i DF je smatraju skandaloznom i "antibošnjačkom"

Autor Dušan Volaš

Potpredsjednik Federacije BiH iz bošnjačkog naroda Refik Lendo (SDA) nazvao je "bezobraznom" včerašnju odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita da pravnim putem omogući formiranje Vlade Federacije BiH.

 Reakcije stranaka iz FBiH nakon nametnute odluke Kristijana Šmita Izvor: Samir Jordamović/Anadolija

"Šmitova jednokratna odluka u kojoj se zaobilazi moj potpis, bezobrazna je. Nisam siguran da će je ljudi prihvatiti, ali vidjećemo kako će se situacija odvijati", rekao je Lendo za televiziju N1.

Šmit (kojeg vlasti u Republici Srpskoj ne priznaju kao visokog predstavnika) je donio odluku na osnovu koje se Vlada Federacije BiH može formirati bez saglasnosti jednog od potpredsjednika tog entiteta što po Ustavu FBiH nije moguće.

U ovom slučaju Vlada FBiH će biti formirana bez saglasnosti Lende.

Stranka demokratske akcije (SDA) je saopštla da je Šmitova odluka "skandalozna suspenzija Ustava Federacije BiH i svih demokratskih načela, na šta niko, pa ni visoki predstavnik nema pravo".

"Namjera da se iz pojedinih ambasada i OHR-a oktroiše neustavna Vlada Federacije, pri čemu će se u potpunosti zaobići potpredsjednik iz bošnjačkog naroda i većinska volja Kluba Bošnjaka u Domu naroda parlamenta FBiH, ponižavajući je presedan čije posljedice niko ne može predvidjeti", upozorila je ta stranka.

SDA smatra da je Šmit nametnutom odlukom ponovo izašao u susret HDZ BiH kojem, kako su naveli "na ovakav način želi omogućiti da oktroisanu Vladu formira sa manjinskom grupom političkih kolaboracionista iz 'Trojke' (SDP, Narod i pravda i Naša stranka), koja ima 28 poslanika i nekolicinu kupljenih ruku".

SDA je ocijenila da je Šmit "derogirao volju Bošnjaka i ignorisao izbornu volju građana" i od njega traži da objavi da li je njegova nova odluka "ponovo dogovorena" s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem ili je bazirana na "hrišćanskim vrijednostima i osnovama", kako je o tome nedavno govorio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Odnosno, da li većinsku volju Bošnjaka poništava zbog toga što su većinom muslimani?", pitala je SDA.

Demokratska fronta (DF) Željka Komšića je saopštila da "odbacuje nametanje Ustava i okupacione vlasti", nazvavši Šmitovu odluku "brutalnim napada na ustavni poredak".

DF smatra da Šmitova nametnuta odluka ima cilj nametanja izbornih pravila u interesu HDZ-a BiH i formiranje vlasti "okupacionog kakatera, koju bi, pored HDZ, činile i stranke okupljene oko (lidera HDZ BiH Dragana) Čovića, u prvom redu SDP, Narod i pravda i Naša stranka".

DF je ocijenio da svako ko prihvati da formira vlast po nametnutim, antiustavnim i nedemokratskim pravilima, vrši "direktan zločin protiv države i građana".

Po ocjeni DF-a, Šmitova današnja odluka je "istorijsko poniženje, prije svega građana bošnjačke nacionalnisti, ali i svih onih građana Hrvata, Srba i Ostalih" koji se ne uklapaju u "betonirani etnički koncept".

DF smatra i da je odluka visokog predstavnika u "interesu stranog faktora i da ide u prilog političkih centara iz susjedstva".

Naša stranka koja ide u novu Vladu Federacije BiH, ocijenila je da je Šmitova odluka dobra za građane, jer će Federacija BiH posle šest godina blokade dobiti novu izvršnu vlast.

Dodala je da je dobro što se u odluci predviđa mogućnost prevremenih izbora kojima će biti onemogućena bilo čija uzurpacija vlasti i blokade.

Naša stranka je navela da će poštovati odluku OHR-a i pozvala ostale stranke iz Federacije BiH da je i one poštuju.

(Mondo/Agencije)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE