• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medicinski otpad na Banj brdu!

Aktivisti Ekološkog društva "Iskra života" iz Banjaluke pronašli su pet vreća sa medicinskim otpadom na poznatom banjalučkom izletištu Banj brdo.

 Medicinski otpad na Banj brdu! Izvor: MONDO

U džakovima, koji su od devedesetih godina prošlog vijeka bili na dijelu tog izletišta, pronađeni su lijekovi, kreme i slični farmaceutski preparati, pišu “Nezavisne novine”.

Kako saznaje list, sporni otpad pronađen je protekle nedjelje, a još se ne zna ko ga je tu prije deceniju i više deponovao. Prema riječima Dragana Vulina, potpredsjednika "Iskre života", medicinskim preparatima koje su pronašli rok trajanja je istekao prije više od deset godina.

"Nas sedam volontera smo, u sklopu akcije 'Ljepša Srpska', čistili manju deponiju, koja se nalazi sa desne strane puta prema spomeniku na Banj brdu i to na mjestu gdje se od tog puta skreće prema seizmološkoj stanici. Prvo smo kupili 'obični' otpad, ali smo, zatim, našli i taj, medicinski, koji je bio u vrećama. Rok tim lijekovima i ostalim preparatima, vidio sam, istekao je 1999 - 2000. godine", naglasio je Vulin.

On je kazao da su pronađene vreće s otpadom predali preduzeću "Čistoća" Banjaluka.

Milan Plavšić, direktor "Čistoće", potvrdio je da su ih aktivisti "Iskre života" pozvali da odvezu prikupljeni otpad, što su oni i učinili.

Da li se taj otpad rastvorio i vodenim tokovima dospio u Vrbas, za sada se ne zna, ali nadležni uvjeravaju da Banjalučani nemaju razloga za brigu. Novak Petraš, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Administrativne službe grada Banjaluka, rekao je da su ekološki inspektori juče bili na terenu u vezi s ovim slučajem. Ustanovili su da se na Banj brdu nalazila zapuštena deponija, još iz devedesetih godina prošlog vijeka.

"Bilo je tu tri tone raznog otpada. Svako je tu nešto bacao i nije isključivo riječ o medicinskom otpadu, bilo je čak i oružja", tvrdi Petraš.

On je naveo da su sav sporni otpad očistili radnici "Čistoće" i deponovali na deponiju, u prisustvu pripadnika Civilne zaštite, tako da je lokacija gdje je pronađen medicinski otpad sada čista.

U nevladinom sektoru smatraju da su nadležne institucije trebale ranije da reaguju.

Miodrag Dakić, predsjednik Centra za životnu sredinu Banjaluka, rekao je da je zabrinjavajuće što je ovu deponiju pronašlo udruženje, a ne nadležni organi Administrativne službe grada, "koje plaćamo da vode računa o bezbjednosti životne sredine".

On je istakao da, ukoliko lijekovi procjednim vodama dođu u podzemne tokove, mogu predstavljati veliki problem ako se voda koristi za piće, u poljoprivredi i stočarstvu, jer na taj način ulaze i u naš organizam.

"Kakve konkretno posljedice mogu biti, zavisi od koncentracije rastvorenih lijekova u podzemnim vodama, vrsta lijekova i nepredvidivih posljedica miješanja različitih vrsta lijekova", rekao je Dakić.

Aktivisti Ekološkog društva "Iskra života" iz Banjaluke prošle sedmice su na Banj brdu pronašli i sedam bombi, veći broj metaka, te dvije automatske puške.

Pronađeno oružje nisu dirali, već su obavijestili pripadnike Civilne zaštite, koji su ga bezbjedno uklonili.

(MONDO, foto “Nezavisne novine”)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE