• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kalabuhov: Rusija se bori protiv fašizma u Ukrajini i totalitarnog svijeta i dominacije Zapada (VIDEO/FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je danas u Banjaluci na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom da su Srbi i Rusi dali veliki, neizmjeran otpor fašizmu i svojom pobjedom u Drugom sjvejetskom ratu ostvarili podvig.

 Igor Kalabuhov Dan pobjede nad fašizmom Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

"Ovo je praznik koji ujedinjuje ruski i srpski narod koji je najviše žrtve podnio u Drugom svjetskom ratu, narodi koji su se nacionalno najviše oduprli fašizmu", rekao je Kalabuhov u obraćanju na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

On je poručio da treba čuvati sjećanje na one koji su pobijedili i slomili nacizam.

"Trebamo da čuvamo ovu tradiciju i sjećanje i poštovanje svih naroda koji su ostvarili pobjedu nad fašizmom", rekao je Kalabuhov.

On je istakao da je danas, nažalost, na snazi rusofobija, te da se ruski narod u Ukrajini bori protiv fašizma, a Rusija protiv aktuelnog totalirizma i dominacije Zapada radi uspostavljanja pravednog svjetskog multipolarnog poretka.

"Hvala predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i rukovostvu Srpske na prijateljskom odnosu prema Rusiji. Idemo zajedno do pobjede", rekao je Kalabuhov i čestitao Dan pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke NJemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

(Srna/Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE