• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija o inflaciji: Do 2025. će sve biti bolje...

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija izrazio je nadu da će stabilizacijom tržišta cijena hrane i energenata, do koje očigledno dolazi, inflacija biti usporena, te da će do 2025. godine biti na prihvatljivom nivou.

 Tegeltija o inflaciji Izvor: Srna/Snježana Lepir

"Mislim da će se ove godine inflacija stabilizovati do pet odsto, a da će se do kraja 2024. godine vratiti između dva i tri odsto", rekao je Tegeltija za ATV.

On je dodao da se vlast bori protiv posljedica inflacije na životni standard građana i na privredu, ocijenivši da su vlade Republike Srpske i FBiH dobro radile u kriznim periodima, a da Savjet ministara nije tipična vlada, zbog čega je tu ponekad mnogo teže donositi odluke, nego u vladama.

Govoreći o novom bloku političkih partija u FBiH, Tegeltija je naveo da je SDA u prethodnom periodu imala nadmen odnos prema političkim partnerima, a da partije u novom političkom bloku imaju novu energiju i ambiciju za promjene.

Tegeltija je rekao da ne zna da li će biti budući direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, podsjetivši da je i 2009. godine bio najbolje rangirani kandidat za tu poziciju, ali da nije izabran jer Bošnjaci nisu glasali za to.

On je istakao da se ove godine obilježava 20 godina od formiranja Uprave za indirektno oporezivanje, a da nikada do sada Srbin nije bio direktor te ustanove.

"Ako budem direktor, znam šta je potrebno uraditi da bi Uprava bila još bolja. Poslije 20 godina Upravi su definitivno potrebna podešavanja i zakonska, i organizaciona, i kadrovska", rekao je Tegeltija.

On smatra da Zakon o PDV-u nije trebao biti donesen u formi u kojoj je danas, kao i da nije trebala biti donesena jedinstvena stopa PDV-a.

Tegeltija je dodao da će, ukoliko bude izabran na poziciju direktora Uprave, SNSD utvrditi novi prijedlog na njegovo mjesto u Savjetu ministara.

Govoreći o promjeni direktora Obavještajno bezbjednosne agencije BiH, Tegeltija je naveo da je OBA izuzetno važna agencija o kojoj je bilo mnogo polemika kada je riječ o formiranju novog rukovodstva.

"Vidjećemo šta je u pozadini svega. Dolaze neke čudne poruke. U ovom trenutku nemamo nikakvih naznaka da se nešto specijalno promijenilo", rekao je Tegeltija.

Kada je riječ o SNSD-u, u čijem je rukovodstvu, Tegeltija je naglasio da nikada nije bio neko "ko je pravio svoje struje" i istakao da je SNSD pokazao da ima kontinuitet u vođenju države i sposobnost u rukovođenju u najtežim situacijama.

"To su građani prepoznali i nagradili na izborima 2022. godine", rekao je Tegeltija.

On smatra da u SNSD-u treba dati šansu nekim drugim ljudima i da ti ljudi trebaju biti nosioci izbornog ciklusa u 2026. godini.

Kada je riječ o političkoj situaciji u Republici Srpskoj i opoziciji u Srpskoj, Tegeltija je naveo da se na političkoj sceni Republike Srpske sigurno neće ništa promijeniti, da opozicija u kontinuitetu gubi podršku građana Srpske i da će se to potvrditi i na izborima 2024. godine.

"Imaju kontinuitet stalnih loših priča o Republici Srpskoj gdje postaju nevjerovatni i gdje ih građani svjesno kažnjavaju zbog takvog stava prema Srpskoj. Jedino što vidim da je novo u opoziciji jeste raslojavanje opozicije, odnosno stvaranja novih političkih partija", rekao je Tegeltija i dodao da je takav proces raslojavanja vidljiv i na formiranju nove stranke Jelene Trivić.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Političari i njima bliski tajkuni su najveći šljam ovog društva

Bl

Kad ce povecanje plata

Hmm

Sledece godine u ovo doba bicemo milioneri, sto bi rekao Del Boj!

MONDO REPORTAŽE