• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stevandić traži povećanje osnovice ulaska u sistem PDV-a

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić zatražio od institucija hitno donošenje odluke o povećanju praga za osnovicu ulaska u PDV sistem na iznos ekvivalentan okruženju

 Stevandić traži povećanje osnovice ulaska u sistem PDV-a Izvor: Narodna skupština RS

"Uvjeren sam da ste svi upoznati sa problemima sa kojim se susreću samostalni preduzetnici. Granica za ulazak u PDV sistem navedenih preduzetnika je 50.000 KM. Ona je odavno prevaziđena, ali kako je zakonski ostala na tom nivou, postala je smetnja pokretanju takozvanih malih poslova, startap-ova, a postala je uzrok gašenja brojnih malih radnji i prelaska u sivu zonu poslovanja, što dovodi do pada aktivnosti ovog sektora, smanjenja zaposlenosti i pospješuje odlazak ljudi u inostranstvo", navodi Stevandić u pismu.

Stevandić je ukazao da su brojni primjeri da se krojačke, kozmetičke, marketinške i mnoge druge zanatlijske usluge iz već registrovanih prostora i djelatnosti sele u stanove, garaže i slične prostore, gdje prestaju plaćati obaveze i stvaraju sve veću sivu zonu poslovanja, saopšteno je iz parlamenta Srpske.

On je istakao da je uzrok tome osnovica za ulazak u PDV sistem od 50.000 KM, jer je gotovo nemoguće da jedan, dva, a pogotovo više radnika budu prijavljeni i plaćaju obaveze u ovom iznosu.

Prema njegovim riječima, u Srbiji je ova osnovica 75.000 evra i predstavlja ozbiljnu garanciju za pokretanje biznisa.

Stevandić podsjeća da je inicijativa za izmjenu nekoliko puta dolazila u nadležne institucije, odnosno Parlamentarnu skupštinu BiH, Savjet ministara.

"Ubijeđen sam da ova tema nema političkih i nacionalnih razlika, takođe da neće biti osporavana od institucija EU u smislu smetnje planu pristupanja evropskim integracijama. Ovim bi dali dobar primjer ekspeditivnosti domaćih vlasti i posvećenosti benefitu svojih građana", navodi se u pismu.

Stevandić je pismo uputio premijerima Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ Radovanu Viškoviću i Nerminu Nikšiću, predsjedavajućoj Savjeta ministara Borjani Krišto, predsjedavajućem i zamjenicima predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisu Zvizdiću, Marinku Čavari i Nebojši Radmanoviću, predsjedavajućoj Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjani Marinković Lepić, te Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE