• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarac u Novom Gradu o Trgovskoj gori: Slovenija spremna da skladišti radioaktivni otpad na mjestu gdje je nastao

Autor Dušan Volaš

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da se nastavljaju aktivnosti da bi se spriječila namjera Hrvatske da na granici sa BiH skladišti radioaktivni otpad.

 Slovenija spremna da skladišti radioaktivni otpad na mjestu gdje je nastao Izvor: Google maps / printscreen

"Borba traje i smatram da ćemo zajedničkim, sistematskim pristupom svih institucija vlasti u BiH ovo pitanje nastaviti tretirati onako kako je to i u bazičnim dokumentima, da Hrvatsku onemogućimo u toj namjeri", rekao je Košarac u Novom Gradu.

On je istakao da postoji podrška Slovenije koja je spremna da skladišti radioaktivni otpad na mjestu gdje je nastao.

Košarac je sa rukovodstvom opštine Novi Grad razgovarao nakon zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH održane danas u Zagrebu, na kojoj je, između ostalog razovarano i o problemu skaldištenja radioaktivnog otpada.

Košarac je naveo da ekspertski tim može da funkcioniše i radi u punom kapacitetu, ali je dodao i da postoji problem u protoku informacija gdje Hrvatska ne dozvoljava blagovremeno određene informacije.

"Već smo na putu da preko nekih drugih zemalja u EU to dobijemo. Na današnjem sastanku je i sam premijer Andrej Planković obećao da će dokumentacija biti dostavljana", rekao je Košarac.

Košarac očekuje da će i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik uzeti učešće s obzirom na to da je ovo ministarstvo kontakt tačka za Espoo konvenciju i da će biti zatražen sastanak Sekretarijata Espoo konvencije.

On je naveo da je razgovarano i sa ministrom inostranih poslova Mađarske Petrom Sijartom, te je dobijena podrška da se poštuju evropski standardi i radioaktivni otpad skladišti na mjestu nastanka.

"Nećemo stati, paralelno će raditi eksperti. Imamo dovoljno finansijskih sredstava koja su obezbijedili entiteti za istražne radove", naglasio je Košarac.

On smatra da nije ohrabrujuće da Hrvatska odbija sve zahtjeve BiH. "I mi smo odbili sve njihove. Da smo prihvatili značilo bi da smo legalizovali njihov nerad i njihovo nekorektan odnos", rekao je Košarac.

On je istakao da cijeni napore svih ministara u Savjetu ministara i vjeruje da će nastaviti da donose odluke u interesu građana Novog Grada i drugih lokalnih zajednica u slivu rijeke Une da bi Hrvatska bila spriječena u namjeri da na Trgovskoj gori skladišti radioaktivni otpad

Hravstak planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE