• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srpska stabilna": Dodik tvrdi da je nivo zaduženosti nizak

Autor Dragana Božić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srpska finansijski stabilna, da je nivo zaduženja Srpske nizak, a izvoz veći u odnosu na raniji period.

 Srn2023-6-22_198931_1.jpg Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Dodik je rekao da je prije roka vraćen dug za obveznice na Bečkoj berzi od više od 330 miliona KM, jer su postojali oni koji su htjeli da ugroze stabilnost prijetnjama i ucjenama drugih učesnika u procesu trgovanja na finansijskom tržištu.

"Time smo stavili tačku na tu vrstu priče. Mi smo isplatili i plate u javnom sektoru i spremni smo da isplaćujemo sve drugo u predviđenim rokovima", rekao je Dodik za RTRS.

On je ukazao na izjave pojedinih poslanika opozicije u Republici Srpskoj koji govore o ekonomiji, a nisu se pokazali na tom planu i pritom su podložni političkoj korupciji.

"Bilo je perioda kada 10-15 godina nijednu informaciju iz međunarodnih krugova niste mogli da dobijete. Svijet nije isti kao što je bio", dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da se u isto vrijeme kada je Srpska izašla na Bečku berzu Crna Gora zadužila po 40 odsto većoj kamati.

"Nismo mi u poziciji da nismo vratili novac i uzeli dodatnih 300 miliona. Za sve parametre koji imamo, nivo zaduženja Srpske je nizak. To omogućava da mi imamo danas veći izvoz u odnosu na raniji period, a pokrivenost je 83 odsto. To je najveća pokrivenost ikada", naglasio je Dodik.

On je istakao da sistem funkcioniše uprkos tvrdnjama iz Federacije BiH čiji predstavnici blokiraju novac i projekte.

"Imate i raspodjelu sredstava gdje Republici Srpskoj treba da pripadne više od 80 miliona od akciza za auto-puteve i puteve, iako je postojao dogovor o podjeli novca s posebnog računa", podsjetio je Dodik.

On je naveo da se još prije 15 godina suprotstavio intervencionizmu međunarodne zajednice i da je tada bio upozoren da ne može da mijenja stvari, kao što je bio slučaj u predmetu Markale.

"Tada mi je jedan Amerikanac, visokopozicionirani političar, rekao da sam možda i u pravu. Rekao je da je na priči o Markalama i stradanjima u BiH 450 Amerikanaca na najvišim pozicijama napravilo svoje političke karijere. Polako odlaze ti političari. Vjerujem da američki ambasador Majkl Marfi do kraja ove godine neće ostati ovdje", rekao je Dodik. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE