• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američka ambasada najavila: Ustavni sud BiH će odlučivati bez sudija iz Republike Srpske ako ih NSRS ne imenuje

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

"Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je izvela bezobziran napad na Dejtonski mirovni sporazum i njime uspostavljen Ustav Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH, u reakciji na usvajanje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog BiH u RS.

 Američka ambasad o odluci NSRS o Ustavnom sudu BiH Izvor: Ambasada SAD u BiH

"Nikakva politička retorika ili dezinformacije ne mogu promijeniti osnovnu činjenicu jasno navedenu u Članu III (3) Dejtonskog ustava da RS mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH. Republika Srpska ne može jednostrano poništiti ovu obavezu, niti može zakonski ignorisati presude Ustavnog suda", kažu u ovoj ambasadi.

Amerikanci dodaju da su Srbi sastavni dio multietničke BiH i imaju ključnu ulogu u kreiranju institucija u zemlji i određivanju njene budućnosti.

"To je sadržano u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ukoliko gospodin Dodik sprečava NSRS da imenuje dvoje sudija u Ustavni sud BiH, onda će Sud donositi odluke bez učešća dvoje sudija imenovanih od strane RS. Zbog aktivnosti gospodina Dodika, stanovnicima Republike Srpske biće uskraćen glas u jednoj državnoj instituciji predviđenoj Dejtonskim mirovnim sporazumom. To je besmisleno i neodgovorno, ali je svakako u skladu sa ostalim nastojanjima gospodina Dodika da građane Republike Srpske liši osnovnih prava koja se odnose na slobodu medija, govora i okupljanja", navode u Ambasadi SAD.

Oni, kako kažu, "ne sumnjaju da će gospodin Dodik ponoviti svoje banalne i pogrešne tvrdnje da su Ustavni sud i njegove odluke neligitimne, anti-srpske, ili protiv Republike Srpske jer u Sudu nema dvojice sudija imenovanih od strane RS".

"To je očigledno licemjerno imajući u vidu njegovo odbijanje da odobri imenovanja. U tom kontekstu, ako su nečije aktivnosti protiv Republike Srpske ili protiv Srba, onda su to aktivnosti gospodina Dodika. Rukovodstvo NSRS suodgovorno je jer je omogućilo neustavne i anti-Dejtonske napade gospodina Dodika na Ustavni sud BiH".

Zaključeno je da Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karater Bosne i Hercegovine i da će nastaviti insistirati na odgovornosti pojedinaca koji poduzimaju aktivnosti suprotne Dejtonu.

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su danas Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS. 

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 6

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Bolje zivjeti sa 500e u zemlji koja postuje tradiciju i porodicne vrijednosti.,nego u evropi sa 1000000e mjesecno koja cijeni i postuje samo ono sto je nakaradno i izopaceno. Ti branimire idi zivjeti u tu evropu pa kad ti sin kuci dovede decka i neku zivotinju da je zeni nemoj se vracati i nama kukati. Svecka vlada je neki dan rekla da njeni gradjani moraju sto manje djece da prave zbog emisije gasova. Da nije zalosno bilo bi presmijesno.

Branimir

Postoji li svijet mimo balkanskih prćija? Kakav crni Vučić? Čovječe, mi 200 godina kasnimo za zapadnom Evropom raspravljajući o ustavnim sudovima i sranjima sa platom od 500 evra.

RS

Normalno da podrzavas branimire kad si vjerovatno iz federacije. U Republici Srpskoj to niko zdrave pameti nece podrzati. Da se odreknemo svega za sta smo se borili i izborili i da dopustimo da nam tek tako otmete sve sto imamo.,Boga mi taj film necete gledati

СА

Против Додика увијек и свуда од кад знамо за себе, не може нас застрашити нити купити један дезертер и ратни профитер, а ви који радите за таквог ставите прст на чело и добро се замислите

Branimir

Potpuno podržavam. Bakinački diktator nas vodi u izolacionizam, sukobe i propast. Ko to ne vidi je glup ili licemjer.

MONDO REPORTAŽE