• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Senat odbio žalbu u postupku imenovanja Predraga Ćeranića za docenta

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Senat Univerziteta u Banjaluci je na svojoj 95. sjednici koja je održana danas razmatrao žalbu drugog kandidata povodom imenovanja Predraga Ćeranića u zvanje docenta. Slučaj je izazvao dosta pažnje, a opozicija u RS tvrdila je da je Ćeraniću poništeno zvanje.

 Senat Univerziteta u Banjaluci Izvor: Univerzitet u Banjaluci

Sa Univerziteta u Banjaluci saopšteno je da je, postupajući po presudi Okružnog suda u Banjaluci, Senat Univerziteta razmatrao Zahtjev dr Maria Karadže za preispitivanje Odluke Senata Univerziteta kojom se dr Predrag Ćeranić bira u zvanje docenta za užu naučnu oblast Bezbjednosne nauke.

Senat je žalbu odbio kao neosnovanu, sa sljedećim obrazloženjem:

"Senat Univerziteta posebno je cijenio sve žalbene navode dr Maria Karadže, a naročito one kojima se osporava status Kriminalističko-policijske akademije iz Beograda i status profesora ove visokoškolske ustanove koji su bili članovi stručne komisije za izbor kandidata (Ćeranića; prim. ur.) u akademsko zvanje. S tim u vezi, Univerzitet u Banjaluci se 19. juna 2023. godine obratio Ministarstvu prosvete Republike Srbije zahtjevom za dodatnim informacijama i pojašnjenjima u vezi statusa ove visokoškolske ustanove u Republici Srbiji. Ministarstvo prosvete Republike Srbije je 22. juna 2023. godine dostavilo svoje izjašnjenje u kojem se navodi da je Kriminalističko-policijska akademija iz Beograda, u momentu provođenja spornog postupka izbora nastavnika, imala status javne akreditovane visokoškolske ustanove koja izvodi akademske studije i bira nastavnike u sva akademska zvanja. Imajući u vidu ovakav odgovor nadležnog ministarstva Republike Srbije i da isti predstavlja ključni dokaz za zakonito rješavanje ove predmetne stvari, Senat je donio odluku kojom se odbija žalba dr Maria Karadže kao neosnovana", navodi se u saopštenju Univerziteta u Banjaluci.

Kažu da su i ostali žalbeni navodi imenovanog, koji se odnose na nadležnost za raspisivanje javnog konkursa, odbijeni su kao neosnovani, imajući u vidu da je odredbama Zakona o visokom obrazovanju jasno propisana nadležnost Senata Univerziteta kao najvišeg akademskog tijela — da je jedini ovlašćen da raspisuje javni konkurs za izbor u akademska zvanja.

"Na kraju, Senat Univerziteta u Banjaluci želi da odbaci sve neistinite i zlonamjerne navode i spekulacije pojedinih medija koji se odnose na rad Univerziteta u Banjaluci i Senata Univerziteta. Izvještaji za sve kandidate koji su izabrani u akademska zvanja na Univerzitetu u Banjaluci, pa tako i za dr Predraga Ćeranića, javno su dostupni na internetskoj stranici i svi mogu da izvrše uvid u iste. Sve procedure u vezi sa izborom akademskog osoblja su u potpunosti javne i transparentne, a Univerzitet u Banjaluci je već nekoliko godina nosilac oznake HR logoa, dodijeljenog od strane Evropske komisije upravo zahvaljujući takvim procedurama", stoji u saopštenju Senata.

Pozvali su sve medije da poštuju sva načela objektivnog i profesionalnog izvještavanja, ne narušavajući integritet bilo koje ustanove ili pojedinca.

Ćeranić je u zvanje docenta izabran krajem novembra 2016. godine, zbog čega su se i ostali kandidati na konkursu žalili, tvrdeći da je došlo do očiglednog kršenja pravilnika o izboru u zvanje nastavnika - saradnika.

Sljedeće godine osnovan je Fakultet bezbjednosnih nauka, a za njegovog dekana imenovan je Ćeranić.

(MONDO)

Više o slučaju

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE