• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Načelnik Novog Grada: Hrvatska će možda graditi NUKLERANU elektranu NA UNI!?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Draljača iznio je pretpostavku da Hrvatska možda ima plan da gradi nuklearnu elektranu na rijeci Uni, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, a da je izgradnja odlagališta nuklearnog otpada samo prvi korak ka tome.

 Drljača Hrvatska nuklearna elektrana na Uni Izvor: MONDO

Drljača je ovaj scenario iznio na sjednici Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srpske sa temom "Aktivnosti nadležnih institucija RS i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i istrošeni nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa RS i BiH", čija informacija će se naći pred poslanicima NSRS ove nedjelje.

U izvještaju, koji citiramo, navodi se da je Drljača na sjednici "izrazio bojazan da je zapravo primarna priča i konačna ideja (izgradnje odlagališta otpada) da se Hrvatska sprema da napravi svoju nuklearku baš tu u dolini Une zato što је njen protok na godišnjem nivou oko osam milijardi kubnih metara vode, a i Una je rijeka koja ima relativno nisku temperaturu i idealna je za hlađenje reaktora."

Drljača pretpostavku temelji na strukturi potrošnje električne energije u Hrvatskoj, pojasnivši da 25% energije dolaze iz hidrocentrala, 23% iz termocentrala, 14% je iz Nuklearne elektrane "Krško" (čije vlasništvo i proizvodnju dijeli sa Slovenijom), 10% su svi alternativni izvori energije, dok Hrvatska uvozi 28% električne energije.

Ovi podaci, smatra on, pokazuju da je Hrvatska dugoročno u problemu jer oko 40% od cjelokupne produkcije dobija iz uvoza i "Krškog". Nuklerana elektrana je u januaru ove godine dobila dozvolu za rad do 2043. godine (prvobitno je granična godina bila 2023.). Na Trgovskoj gori bi trebalo da se odlaže otpad upravo iz te nuklearne elektrane.

"Skladište nije skladište nego je odlagalište, dolina Une nije slučajna lokacija nego je samo jedan jedini razlog da tu bude nuklearka i ono što je možda najstrašnije, niko ne zna kako će Evropa i na kojoj lokaciji, možda zajednički jednog dana, rješavati svoj otpad", rekao je Drljača koji se boji da ta lokacija upravo može biti Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Izvor: MONDO

Odbor za zaštitu životne sredine zatražio je od Vlade RS da pripremi, a od Narodne skupštine da usvoji novu rezoluciju o protivljenju izgradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, nedaleko od Novog Grada, čemu se već godinama protive i Republika Srpska i BiH. Podsjećamo, Hrvatska primbjedbe uporno ignoriše.

Informacija sa sjednice odbora naći će se pred poslanicima Narodne skupštine RS tokom sjednice koja je počela u utorak 18. jula.

"Posljednji put o ovom pitanju NSRS je raspravljala 23. decembra 2015. godine", navodi se u Informaciji o održanoj tematskoj sjednici Odbora za zaštitu životne sredine.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je da je Vlada Srpske izdvojila milion KM za dodatna istraživanja u vezi sa najavljenom izgradnjom skladišta za nuklearni otpad na Trgovskoj gori, te da očekuje i od Federacije BiH da uradi isto.

"Tražili smo i sastanak da iznesemo svoj stav i nezadovoljstvo, čekamo odgovor ESPOO konvencije", rekao je Vipotnik u odgovoru na poslaničko pitanje tokom Aktuelnog časa u Narodnoj skupštini Republike Srpske. On je istakao da očekuje odgovor i od Hrvatske na sve iznesene primjedbe i sugestije.

Prilog:

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE