• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Željka Cvijanović tražila od UN-a dokumente o imenovanju Šmita: Stigao odgovor Guteresa

Autor Dragana Božić

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres odgovorio je srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, koja je od njega tražila da se iz UN-a dostave dokumenti od značaja za BiH, odnosno odluku Savjeta bezbjednosti o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika.

 Odgovor Guteresa Željki Cvijanović Izvor: Anadolija/Tayfun Coskun

Kako prenose federalni mediji, Guteres je preko Misije Bosne i Hercegovine odgovorio Cvijanovićevoj da "UN nisu potpisnik Dejtonskog sporazuma".

"Niti je UN član PIK-a, odnosno Savjeta za implementaciju mira – jedinog relevantnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH", stoji u odgovoru prvog čovjeka UN-a članici Predsjedništva BiH.

Napomenuo je da su dokumenti Savjeta bezbjednosti UN-a javnosti na raspolaganju na Službenom dokumentacijskom sistemu UN-a.

U odgovoru se navodi i da Sekretarijat Ujedinjenih naroda ostaje posvećen podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka održivom miru i razvoju.

"Nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti saradnju sa svim elementima u državi koji vode tom cilju”, dodaje se u odgovoru Gutereša Cvijanovićevoj.

RTRS javlja da odgovor Guteresa nije stigao do Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH, te da je šef Misije BiH pri UN Zlatko Lagumdžija odgovor Guteresa proslijedio federalnim medijima.

Podsjećamo, Cvijanovićeva je 12. jula na svom Instagram nalogu objavila dokument kojim je zvanično zatražila od generalnog sekretara UN Antonia Guteresa odluku Savjeta bezbjednosti UN o imenovanju Šmita na mjesto visokog predstavnika u BiH u skladu sa Aneksom 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH iz 1995. godine.

“Uvjerena sam da je ovo najbolji način da razriješimo sve dileme u pogledu funkcije Kristijana Šmita i njegove uloge u BiH, te da se konačno posvetimo rješavanju svih otvorenih pitanja kroz dijalog izabranih predstavnika naroda, bez otežavajućih spoljnih uticaja”, naglasila je Cvijanovićeva.

 (Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Zapad mjenja pravila kako i kad to njemu odgovara. Ako mu danas nesto odg. onda je to tako.,a vec sutra ako ne odg. onda to nije tako. I tako dalje i tako blize. Ocigledno da su naumili da nas naprave beskucnicima samo ne znaju Srpski narod dovoljno dobro.,jer da znaju bili bi svjesni da se nikad necemo odreci svoje Republike Srpske ni po koju cijenu. Sreca pa zapad je poceo da se raspada lagano po savovima zahvaljujuci svojoj destruktivnoj politici., tako da jos malo i njihovo je vrijeme proslo.

Rex

Imali ona kakvog savjetnika strucnog, da joj kaže nemoj se brukati

Rašo

Ako nešto ne pozna onda šuti i miruj ljudi vani misle da smo svi ko ovi političari sramota naroda

MONDO REPORTAŽE