• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučko tužilaštvo formiralo predmet protiv Šmita prema Dodikovoj prijavi

Autor Dušan Volaš

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci formiralo je predmet prema prijavi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv Kristijana Šmita iz Savezne Republike NJemačke, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.

 Banjalučko tužilaštvo formiralo predmet protiv Šmita Izvor: Samir Jordamović, Anadolija

Iz Tužilaštva je rečeno da je, po podnošenju prijave 7. jula, Tužilaštvo formiralo predmet protiv Šmita.

U prijavi je navedeno da se u dužem periodu, počev od 1. avgusta 2021. godine, Šmit neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku o imenovanju od nadležnog organa.

Prijava je podnesena i zbog toga što se Šmit kontinuirano, u namjeri da Republici Srpskoj nanese štetu, lažno predstavlja kao službeno lice, odnosno kao visoki predstavnik u BiH, znajući da nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Sporazuma o civilnom sprovođenju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, usljed čega ne može imati legitimitet i ovlaštenje za donošenje pravno valjane odluke.

Predsjednik Srpske rekao je ranije da je podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu protiv Šmita zato što se neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika.

On je naveo da se Šmit, u namjeri da Srpskoj bude nanesena šteta, lažno predstavlja kao službeno lice, znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonaskog sporazuma, čime je Šmit time počinio krivična djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske.

"Protiv Šmita sam krivičnu prijavu podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci jer se već duže neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Savjeta bezbjednosti UN", naglasio je Dodik.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE