• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jerinić na sastanku sa Satlerom: Obećan nastavak izgradnje Koridora "Pet ce"

Autor Nikolina Damjanić

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić izjavio je da je tokom današnjeg sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom informisan da postoji impuls da se nastavi treća faza izgradnje Koridora "Pet ce", koja prvu i drugu fazu povezuje sa graničnim prelazom Svilaj.

 Srn2023-8-2_133539_0.jpg Izvor: Aleksandar Lukić, Srna

Jerinić je naveo da je pozitivan impuls došao nakon nedavno održanog sastanka političkih subjekata koje činu koaliciju na nivou BiH.

"Vezano za taj projekat negdje oko 40 odsto sredstava je grant EU, a 60 odsto Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ i to je svakako od krucijalnog značaja za grad Doboj, dobojsku regiju, Republiku Srpsku i BiH", rekao je Jerinić novinarima.

On je naveo da je na današnjem sastanku u Doboju razgovarao i političkiim temama poput izbornog procesa pred nastupajuće lokalne izbore, ali i o nedavno uvedenim sankcijama SAD funkcionerima Republike Srpske.

Na novinarsko pitanje da li je praksa da SAD uvode sankcije uvijek kada politički subjekti u BiH dogovore set reformskih programa na putu prema EU, Jerinić je rekao da se radi o simptomatičnoj pojavi da se sankcije uvode svaki put kada smo blizu rješenja, a ne donose ništa po bilo kom pitanju koje treba da se rješava.

"Da li je to slučajno ili namjerno to je sada za neki viši nivo ljudi koji bolje poznaju prilike", rekao je Jerinić.

On je istakao da je jedino dijalog domaćih političara presudan za napredak u BiH, dok nepovjerenje unosi bilo kakvo nametanje sa strane, koje, poput prethodnih sankcija, nije imalo efekta.

Jerinić je napomenuo da je narod izabrao funkcionere, a da u obrazloženju sankcija nije navedeno da su njihove odluke povrijedile bilo koji zakon.

Satler je komentarišući sankcije rekao da su SAD strateški partner EU i da postoji međusobna saglasnost o pitanju politike prema zapadnom Balkanu i očuvanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti BiH, ocijenivši da "potezi iz Banjaluke predstavljaju direktan napad na ustavno-pravni poredak u BiH".

On je naveo da EU ima svoj okvir i opcije za sankcije koje su na stolu, podsjetivši na izjavu komesara za EU za proširenje Olivera Verheljija iz jula da je riječ o najgorem trenutku za kreiranje političkih zastoja u okolnostima kada je zapadni Balkan u većem fokusu EU.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE