• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici pitaju Stevandića: Da li su zaključci Narodne skupštine još na snazi?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Poslanici opozicije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputili su pismo predsjedniku NSRS Nenadu Stevandiću.

 Poslanici pisali Stevandiću o zaključcima NSRS Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

U pismu upućenom Stevandiću navodi se da su na 10. sjednici Predstavničkog doma PS BiH, glasovima i poslanika SNSD-a i "Srpskog kluba", usvojena tri tzv. zakona iz 14. prioriteta Evropske komisije (Zakon o VSTS, Zakon o ombudsmanu, Zakon o slobodi pristupa informacijama) i pitaju da li to znači da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske pogaženi?

Oni podsjećaju da je Narodna skupština Republike Srpske, 27. juna 2023. godine, na Osmoj posebnoj sjednici usvojila zaključak sljedeće sadržine: "1. Narodna skupština Republika Srpska zahtjeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija, i da se u okviru te reforme usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH. Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a. Narodna skupština Republike Srpske traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe''.

Takođe podsjećaju da je NSRS 21. oktobra 2015. godine  usvojila zaključak koji glasi: ''Narodna skupština Republike Srpske obavezuje izabrana i imenovana lica sa teritorije Republike Srpske u institucijama BiH da prije usvajanja odluka i zakonskih rješenja obavezno zatraže mišljenje nadležnih odbora Narodne skupštine Republike Srpske o pitanjima koja su od interesa za Republiku Srpsku''.

Nisu zaboravili ni da je na dvadesetoj posebnoj sjednici, održanoj 30. jula 2021. godine, Narodna skupština usvojila zaključke lidera povodom odluke visokog predstavnika da nametne izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, a u kojima stoji i ovo: ''Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH), osim u slučajevima kada je nepohodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona''.

Na Dvadeset sedmoj posebnoj sjednici, održanoj 1. februara 2022. godine, Narodna skupština je donijela Zaključke u vezi političko-ekonomske situacije u kojima se navodi: ''Narodna skupština Republike Srpske smatra da je u skladu sa zaključcima sa Dvadesete posebne sjednice, da predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade Republike Srpske i Predsjednika Republike Srpske, respektivno."

Potpisali poslanici Stevandića pitaju da ih obavijesti da li su ovi zaključci još uvijek na snazi i da li su se desile neke nove okolnosti zbog kojih se oni ne sprovode.

"Ako su ovi zaključci još na snazi, tražimo da zaštitite dignitet Narodne skupštine Republike Srpske i sazovete posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske kako bi kako bi raspravili situaciju nastalu kršenjem zaključaka Skupštine i zauzeli stav o okolnostima koje su dovele do njihovog kršenja. Naglašavamo da je posebnu sjednicu neophodno hitno sazvati jer je za 30. avgust najavljena nova sjednica Predstavničkog doma PS BiH na kojoj bi trebala biti usvojena još tri zakona iz 14. prioriteta Evropske komisije – Zakon o sudovima BiH, Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH i Zakon o strancima, dok i dalje ni traga nema Zakonu o Ustavnom sudu BiH koji je Narodna skupština označila kao prioritetan zakon bez kojeg nema usvajanja ni ostalih evropskih zakona", navode poslanici.

Pismo su potpisali Darko Babalj, Mladen Bosić, Branislav Borenović, Mira Pekić, Nenad Grković.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE