• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU o kriminalizaciji klevete u Srpskoj: Krupan korak unazad i potez za žaljenje

Autor Nikolina Damjanić

Evropska Unija izražava žaljenje zbog stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se ponovo uvode krivične kazne za klevetu.

 EU o kriminalizaciji klevete u RS Izvor: Shutterstock

Ovim zakonodavnim promjenama se nameću nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu rekao je portparol Evropske unije Petar Stano.

Stano je putem svojih zvaničnih naloga na društvenim mrežama saopštio da Evropska unija izražava žaljenje zbog stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona RS kojim se uvode kazne za klevetu.

Smatra da se time uvode ograničena medijima, ali i društvu.

"Ovim zakonodavnim promjenama se nameću nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu. Novi zakon ozbiljno utiče na ambijent u kojem djeluje civilno društvo i ograničava slobodu izražavanja i medija u Republici Srpskoj. Ovo je potez za žaljenje i nesumnjivo predstavlja krupan korak unazad u zaštiti temeljnih prava", naglašava Stano.

Dodao je kako je zakon suprotan svim očekivanjima i zakonima koji su neophodni za ulazak u Evropsku uniju, što nije u interesu građanima u Bosni i Hercegovini.

"EU očekuje od svih vlasti da djeluju konstruktivno na realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji su neophodni kako bi Komisija dala preporuku za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom o pristupanju EU. Konkretno, EU očekuje od BiH da u skladu sa ključnim prioritetom 12 'osigura slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara'", poručuje Stano.

Poručio je da je Evropska unija posvećena pružanju podrške medijima i civilnom društvu u Bosni i Hercegovini, a naročito u Republici Srpskoj.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

To me ne cudi jer oni u EU jedino i znaju da klevecu i lazu.,ukratko oni ne znaju reci istinu i zato im ovakav zakon smeta jer njihovi poltroni u Republici Srpskoj nece vise moci da lazu za njih kao do sad a da za to ne snose odgovornost. Ja licno mislim da nista bolje godinama nisu izglasali

MONDO REPORTAŽE