• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud u Strazburu donio odluku koja suštinski osporava način izbora u Predsjedništvo i Dom naroda BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u presudi u predmetu Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine odlučio je da delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH moraju biti izabrani sa teritorije cijele države BiH, kao i za Predsjedništvo BiH.

 Evropski sud za ljudska prava Izvor: Shutterstock

Ovo je objavio portal "istraga.ba", navodeći kako je sud odlučio da je "legitimno predstavljanje diskriminatorno", a članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine moraju se birati na području cijele države, a ne iz entiteta. Predsjedništvo BiH – jedna izborna jedinica, Dom naroda PS BiH – jedna izborna jedinica.

Ovo je suština presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Slaven Kovačević protiv BiH, a službena objava presude trebala bi biti do kraja ovog mjeseca, prenosi BHRT.

Slaven Kovačević, u ovom trenutku savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, obratio se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, navodeći da je "ugroženo njegovo pravo jer kao Bosanac i Hercegovac iz Sarajeva ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda niti može biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH."

Evropski sud za ljudska prava, prema informacijama koje je objavio sajt "Istraga", je presudio da je u oba slučaja Kovačević diskriminisan.

Kako prenosi BHRT sud je utvrdio da je sadašnji politički sistem BiH etničku zastupljenost učinio važnijom od političkih, ekonomsko-socijalnih i drugih pitanja, te je pojačao etničke podjele u državi i potkopao demokratski karakter izbora, te da su konstitutivni narodi privilegovani.

Po istim informacijama Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da kombinacija teritorijalnih i etničkih zahtjeva predstavlja diskriminatorno postupanje u suprotnosti s člankom 1. Protokola br. 12 u kontekstu prava na sudjelovanje u izborima za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a da isto vrijedi i za pravo glasa na izborima za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Ukratko, sud konstatuje da su izbori u Bosni i Hercegovini nedemokratski.

"Posebnu pažnju sud je posvetio i nadležnostima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Sudije konstatuju da bi postojanje Doma naroda PS BiH bilo prihvatljivo ako bi se ovlasti Doma naroda ograničile na precizno definiran vitalni nacionalni interes konstitutivnih naroda, a ne na odobravanje svih zakona. Sud u presudi predlaže nekoliko rješenja za Dom naroda. Prvo rješenje je redukovanje ovlašćenja Doma naroda. Drugo moguće rješenje je ukidanje Doma naroda i etničke interese štititi u okviru Predstavničkog doma. Treće rješenje je zadržati Dom naroda u sadašnjoj formi uz omogućavanje učešća u njegovom radu svim građanina. Sud takođe navodi da predstavnici naroda u Domu naroda moraju predstavljati pripadnike tog naroda sa cijele teritorije države BiH, a ne samo njenih pojedinih dijelova", piše sajt BHRT.

Navodno, predlaže se i belgijski model prema kojem bi građani prvo birali, pa bi tek onda izabrani zastupnici odlučivali u kojem klubu naroda bi participirali jer "etničko ne može i ne smije prevladati u političkom predstavljanju i mora biti sekundarno".

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Nek se hase i busaju dok jos mogu.,njihovo je vrijeme lazi prevara i dvostrukih aršina na kraju. Svijet ponovo bira da zivi u slobodi i blagostanju.,a samim tim nema mjesta vise hegemoniji. Jest da ce potrajati 10ak 15god ali to je proces koji je pokrenut i koji je sad vec neizbjezan. A kad istina i pravda opet budu imali svoje mjesto u svijetu i mi cemo da povratimo sve sto nam po zakonu pripada i sto nam godinama kradu i uskracuju

Zole

Muslimani da biraju Srbina,nikad

MONDO REPORTAŽE