• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krišto na panelu lidera: Puni konsenzus u BiH o evropskom putu

Autor Nikolina Damjanić

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je danas na Bledskom strateškom forumu da u BiH postoji puni politički i institucionalni konsenzus kada je u pitanju evropski put.

 Srn2023-8-28_1827635_0.jpg Izvor: Savjet ministara BiH

U obraćanju na panelu lidera "Zapadni Balkan - Proširenje", Krištova je podsjetila na složenost ustavne strukture BiH, ali je naglasila da, bez obzira na to, postoji opšti konsenzus kada su u pitanju evropske integracije u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Krištova je istakla da BiH očekuje veoma brzo otvaranje pregovora za pristupanje EU.

Ona je napomenula da je aktuelni saziv Savjeta ministara u proteklom periodu napravio ogroman iskorak, uskladio značajan dio svoje legislative sa legislativom EU, a u potpunosti svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa EU.

Krištova je navela da je proširenje EU na zemlje regiona ključno za održavanje dugoročnog mira, stabilnosti i prosperiteta, kako na zapadnom Balkanu, tako i u cijeloj Uniji, navodeći da je to pretpostavka za ekonomski rast i regionalno povezivanje.

Ona je ocijenila da je organizovanje ovakvih foruma prava prilika za razmjenu i usaglašavanje stajališta, te za zajednički pristup rješavanju trenutnih izazova kako bi se došlo do zajedničkog cilja, a to je članstvo svih zemalja regiona u EU.

Krištova je zahvalila državama članicama EU, premijeru Slovenije Robertu Golobu, predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću, predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, kao i institucijama EU koje su pružile podršku BiH pri dobijanju statusa kandidata.

Krišto je rekla da je neophodno da se EU jasnije i odlučnije opredijeli i odredi o procesu proširenja i članstvu zemalja zapadnog Balkana u EU, te dodala da očekuje da ovaj zajednički panel bude iskorak u tom pravcu.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE