• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o presudi iz Strazbura: Nisu ni svjesni da prave probleme BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević" unosi dodatne probleme u BiH i ona nije obavezujuća. Povodom presude svoj stav daće Narodna skupština Republike Srpske, najavio je danas predsjednik Republike, Milorad Dodik.

 Dodik o presudi Evrospkog suda za ljudska prava Izvor: Srna/Nenad Stupar

Dodik je na današnjoj pres konferenciji ponovio stav predsjedavajuće sudskog vijeća Evropskog suda za ljudska prava Gabrijele Kučko Štadlmajer, koja je izdvojila mišljenje u presudi, uz obrazloženje da je nisu iscrpljeni svi domaći pravni lijekovi u BiH u ovom slučaju.

"Presuda unosi dodatne probleme i više je preporuka nego jedna obavezujuća stvar. Možda nisu ni svjesni da BiH čine veći problem na putu ka EU i zaustavljaju je u procesima razvoja. Presuda ima za cilj da se obračuna sa konstitutuvnošću naroda i odbacuje elemente Dejonta kao osnovog konstitutivnog akta", naveo je Dodik.

Dodik smatra da je potez sudija diletantski i da su izašli izvan Evropske konvencije o ljudskim pravima i htjeli da kreiraju novo stanje u BiH.

"BiH ne može da opstane na građanskom principu, to nije mogla ni Jugoslavija, ni Belgija ni Švajcarska. Ovo uništava mogućnosti razgovora o konsocijaciji", kaže Dodik.

Najavio je da će inicirati sjednicu NSRS koja će se u najskorije vrijeme održati i na kojoj će predložiti da NSRS potvrdi da je pravna procedura u vezi donošenja presude u Strazburu prekršena i nije u skladu sa pomenutom konvencijom.

"Predložiću da NSRS odbaci kao neprihvatljivu odluku Evropskog suda kao čin voluntarizma, kao novo postavljanje nemogućih uslova BiH i da je ovo pravno nedopustiva i sistemski razarajuća presuda. Predlažem da NSRS predloži organima BiH da odbace ovakvu odluku kao ništavnu", rekao je, između ostalog, Dodik.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE