• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Planirana polučasovna obustava saobraćaja: Umjesto u Sarajevu, okupljanje građana na međuentitetskoj liniji

Autor Dušan Volaš

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je Srni da Srbi, uprkos zabrani, neće odustati od mirnog okupljanja u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću.

 212085.jpg Izvor: RTRS

On je pozvao građane da sutra dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

"Pozivam građane koji će krenuti iz naše Krajine da zajedno sa Dobojlijama i ljudima iz Posavine izađu na granicu sa FBiH u Doboju. Da naš narod Semberije i Majevice to uradi u opštini Lopare na granici koja se nalazi na magistralnom putu između Priboja i Tuzle. Mi iz Podrinja, Birča i Sarajevsko-romanijske regije okupićemo se ovdje u Istočnom Sarajevu, a narod Hercegovine će blokirati granicu na putu Nevesinje-Mostar", rekao je Radanović Srni.

Radanović je pozvao Srbe da sutra u 18.00 časova dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

Prema njegovim riječima, linija razgraničenja sa FBiH je linija iza koje nema slobode ni pravde za Srbe.

Radanović je rekao da je bilo očekivano da skup bude zabranjen, te da je jutros stiglo i upozorenje da su bili planirani napadi na Srbe pred Sudom i Tužilaštvom BiH u Sarajevu.

"Nakon što smo jasno rekli da od skupa ne odustajemo jer od samog početka nismo ni računali da će nam bilo ko iz Federacije pružiti bilo kakvu zaštitu, jutros smo od domaćih i jedne strane bezbjednosne agencije dobili upozorenje da su se isti oni koji su zabranili naš skup, umjesto da ga obezbjeđuju, uključili u pripreme za nerede i napad na Srbe okupljene ispred takozvanih pravosudnih institucija", naveo je Radanović.

On je naglasio da je zabrana okupljanja dokaz da za Srbe nema pravde u pravosudnim institucijama BiH.

"Republika Srpska graniči sa tamnim vilajetom u kojem nema prava ni pravde već samo mržnja prema Srbima", naveo je Radanović.

On je podsjetio da je i ranije govorio da će odnos kantonalnih i federalnih institucija prema skupu dati najbolji odgovor na pitanja koja se tiču odnosa prema Srbima u FBiH.

"NJihova zabrana je odgovor na pitanja - da li je Sud i Tužilaštvo BiH, kao i sam prostor u kojem se nalaze, a to je kasarna Viktor bubanj, namijenjen samo za mučenje i presude Srbima ili može i biti mjesto na koje Srbi mogu doći a da ne strahuju da će tu biti mučeni ili osuđivani? Sada znamo da je to tako i da je za Sarajevo jedini dobar Srbin onaj koji dolazi u Sarajevo da bude osuđen", istakao je Radanović.

On smatra da se odlukom o zabrani održavnja skupa cijelom svijetu šalje jasna poruka o kojoj Srbi već 30 godina pričaju.

"Naša organizacija je sutrašnjim skupom željela jedno - da omogući Srbima da iznesu ljudski stav i brigu zbog nepoštovanja i nepostojanja prava i pravde tamo gdje bi je trebalo biti najviše, a to je u pravosudnim institucijama. Sada je svima jasno još nešto o čemu govorimo decenijama, a to je da se te institucije mogu samo proglasiti za takozvane pravosudne institucije", rekao je Radanović.

Iz MUP-a Sarajevskog kantona saopšteno je da je policija zabranila za sutra najavljeni protest, u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, ispred Suda i Tužilaštva BiH "zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga".

Predsjednik ovog odbora podnio je 24. avgusta zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Podršku Dodiku i Lukiću pružili su predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i brojnih nevladinih organizacija koji su najavili prisustvo protestima, kao i predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rajko

Gdje ih više pronalaze ovakve? Ovo da brani Srbe u Federaciji?

MONDO REPORTAŽE