• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će novi zakon spriječiti "brisanje" pisma sa putokaza?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Zakon o saobraćaju koji predviđa novčane kazne za prekrižen natpis na saobraćajnim oznakama u BiH.

 Putokaz - ćirilica Izvor: MONDO

Na 8. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) 30. avgusta usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

"Za prekršaj...kojim je prefarban ili na drugi način prekriven natpis na jednom od dva prisutna pisma (latiničnom, odnosno ćiriličnom), učinilac će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 400,00 do 1.000 KM", navodi se, između ostalog, u tekstu zakona.

Ova dopuna u zakonu usvojena je u junu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na prijedlog SDP-a BiH. Nakon toga zatraženo je od Doma naroda PS BiH da se zakon razmatra po hitnom postupku, ali je taj prijedlog oboren zahvaljujući glasovima delegata SNSD i HDZ, koji su bili protiv.

U obrazloženju predlagača se navodi kako je u svim dijelovima Bosne i Hercegovine primjetno sve češće oštećivanje saobraćajnih znakova.

"Uzimajući u obzir raširenost ovog problema, uznemirenost koju to izaziva među pripadnicima različitih konstitutivnih naroda i ostalih te činjenicu da postojeće sankcije očito nisu prikladan preventivnih mehanizam, nužno je pooštriti prekršajne sankcije te precizirati da će obavijest biti dostavljena i nadležnom tužilaštvu kako bi se pospješilo istraživanje eventualnih krivičnih djela", navodi se u obrazloženju.

Pojava da je na saobraćajnim znakovima i putokazima prekrižen naziv mjesta ispisan ćirilicom najučestalnija je u južnim i jugo-zapadnim kantonima u Federaciji BiH.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE