• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon stupio na snagu: Ne isključuje druga pisma već podstiče korištenje standardizovane ćirilice

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, koji je u Narodnoj skupštini RS usvojen u septembru prošle godine stupio je na snagu u Srpskoj. Zakon jezik i pismo stavlja u rang nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

 Zakon o ćirilici u RS stupio na snagu Izvor: Mondo/Slaven Petković

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić kaže da je cilj zakona da što više građana i institucija primjenjuje pismo u standardizovanom obliku.

"Dakle, u ustanovama i institucijama prilikom korišćenja ćiriličnog pisma moraju da koriste standardizovani srpski jezik i ćirilično pismo, koje struka propisuje kao takve. Naravno da mogu da primjenjuju i ostala pisma i ostale jezike u svakodnevnoj komunikaciji", pojasnila je Trivićeva.

Napominje da zakon ne isključuje upotrebu latinice ili bilo kojeg drugog jezika ili pisma konstitutivnih naroda u BiH odnosno Republici Srpskoj.

"Ovaj zakon je imao za cilj da zaštiti srpski jezik i ćirilično pismo kao nematerijalno kulturno blago imajući u vidu da nas nove tehnologije sve više navode da primjenjujemo isključivo latinicu, naravno, zbog engleskog jezika. A željeli smo da na ovaj način zaštitimo upotrebu ćirilice kroz standardizovani oblik i to je jako važno. Da sve naše ustanove, institucije i organi u RS pravilno pišu i upotrebljavaju ćirilicu". 

Podsjećamo, Zakonom je preporučeno lokalnim zajednicama da uvedu određene poreske i administrativne olakšice za preduzeća i druge subjekte koji se odluče da u svom poslovanju koriste ćirilicu. Za one koji su obavezni, a ne budu poštovali zakonske odredbe, propisane su prekršajne novčane kazne od 1.000 do 5.000 maraka.

Trivićeva kaže da je primarni cilj podsticajno djelovanje, posebno u realnom sektoru, a ne kažnjavanje onih koji ne koriste ćirilicu.

"Krajnji cilj  je zapravo da razvijemo svijest kod svakog građanina da koristimo svoj jezik i pismo jer je to dio našeg kulturnog identiteta".

Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma usvojen je u NSRS u septembru 2021. godine.

Zakonom je određeno da "jezik srpskog naroda i ćiriličko pismo predstavljaju nematerijalno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku i predstavljaju sredstvo i opšte dobro za Republiku Srpsku, koji pružaju osjećaj identiteta i kontinuiteta srpskog naroda na način kojim se uvažava njegov integritet i štiti njegova kulturna vrijednost".

Jedinstven pristup očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa podrazumijeva obavezu svih organa, organizacija i drugih pravnih lica da, prilikom korišćenja ćiriličkog pisma u pravnom prometu, koriste standardizovan oblik ćiriličkog pisma, poštujući njegov integritet i štiteći njegovu kulturnu vrijednost.

Gotovo istovjetan zakon usvojen je prošle godine i u Skupštini Srbije.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaaa

'... Morate da koristite ćirilicu..... Ali naravno da možete koristiti sva pisma.... Kazne su tolike i tolike.....ali je cilj podsticanje, a ne kažnjavanje...' kao da nemate većih problema od ćirilice!? Sad baš za inat neću pisati ćirilicom!

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop