• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik hvalio predsjednika Azerbejdžana u jeku ofanzive na Nagorno-Karabah: "Hrabrost i mudrost jakog lidera"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Republika Srpska želi stabilan mir i prosperitet za region Karabaha i prijateljski Azerbejdžan, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pismu koje je uputio predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu.

 Nagorno Karabah Izvor: Screenshot

"Pomno pratim dešavanja koja se odnose na situaciju u regionu Karabaha i želim da kažem da je rešavanje višedecenijskih sporova, kao u istoriji mnogih drugih naroda i država širom svijeta, zahtijevalo hrabrost i mudrost jakog i mudrog lidera", naveo je Dodik u pismu koje je objavljeno na zvaničnom sajtu predsjednika Azerbejdžana.

Povezano

Dodik je iskazao iskrenu nadu da će novonastala situacija otvoriti mogućnost pune integracije ovog regiona i njegovih stanovnika, kao i njihovog daljeg razvoja i napretka.

"Јoš jednom želimo dug i stabilan mir i prosperitet regiona Karabaha i cijelog Azerbejdžana". naveo je Dodik.

Dodik je podsjetio i na sastanak sa  koji je održan 20. avgusta.

"Želim da izrazim ahvalnost na prilici da se 20. avgusta sretnem sa Vašom Ekselencijom u Budimpešti i da razgovaramo o daljim mogućnostima saradnje između Republike Srpske i Republike Azerbejdžan. Primite, izraze mog dubokog poštovanja i lepih želja za Vaše lično zdravlje i blagostanje, kao i za napredak i prosperitet jednog prijateljskog naroda Republike Azerbejdžan", zaključio je Dodik u pismu, objavio je RTRS.

Egzodus iz Karabaha u toku

Jermenske vlasti saopštile su juče danas da je više od 20.000 ljudi izbjeglo iz Nagorno-Karabaha u Jermeniju nakon što je Azerbejdžan početkom prošle sedmice pokrenuo vojnu ofanzivu.

Svjetski i jermenski mediji objavili su fotografije i snimke kilometarskih kolona koji napuštaju Arcah - kako Jermeni zovu Nagorno-Karabah - ne želeći da sačekaju dolazak azerbejdžanskih snaga.

Egzodus iz Nagorno-Karabaha
Izvor: YouTube

Jermenski borci u otcijepljenom regionu Nagorno-Karabah počeli su prije nekoliko dana da predaju oružje azerbjedžanskoj vojsci, saopštile su ruske mirovne snage koje su stacionirane u regionu.

Jermeni iz Karabaha, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, bili su primorani da proglase prekid vatre 20. septembra nakon munjevite 24-časovne vojne operacije mnogo veće azerbejdžanske vojske.

U međuvremenu, u eksploziji koja se prije tri dogodila u skladištu goriva na benzinskoj pumpi u Stepanakertu, glavnom gradu Nagorno-Karabaha, poginulo je više od 120 osoba.

Turska spriječila Dodikovo putovanje u Jermeniju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 2015. godine nije mogao otputovati u Jerevan na poziv predsjednika Jermenije i vratio se avionom u Banjaluku, nakon višečasovnog čekanja u Burgasu u Bugarskoj da nadležne institucije Turske odobre prelet aviona preko svoje teritorije.

Dodik je u u Jerevanu trebalo da prisustvuje ceremoniji sjećanja na žrtve genocida nad Jermenima i izjavio "da se ne može izbrisati činjenica da je počinjen stravičan zločin nad Jermenima pravoslavcima i da su ga počinili Turci".

(MONDO/RTRS)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sale

Jermeni su se okrenuli i protiv Rusa. Siromašna i slabašna zemlja bez vođe i politike. Alijev ima redovne susrete sa RS liderima i vodi jaku ekonomski i vojno zemlju

Hercegovac

@Sale Bravo botino

MONDO REPORTAŽE