• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Granica za ulazak u sistem PDV povećava se na 100.000 KM: Dom naroda danas odlučuje

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Sjednica Doma naroda Paralamentarne skupštine BiH biće održana danas, a na dnevnom redu je, između ostalog, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost što se odnosi na povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 na 100.000 KM.

 Granica za ulazak preduzetnika u sisttem PDV Izvor: MONDO/Samir Cacan

Ovaj zakonski prijedlog pred delegatima će se naći u prvom čitanju, a predlagači Mladen Bosić i Darko Babalj u obrazloženju navode da je izmjena neophodna zbog inflatornih kretanja i projekcije ekonomskih kretanja, odnosno povećanja cijene robe i usluga.

Pred delegatima bi, u drugom čitanju, trebalo da se nađe Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koja se odnosi na obilježavanje posebnim znakom vozila u kojima se prevoze lica sa invaliditetom.

Ovom izmjenom precizira se da se poseban znak može postaviti na vozila u kojima se voze lica sa stepenom invaliditeta 80 odsto i više, dok važeća odredba propisuje da je to stepen invaliditeta 100 odsto.

Predviđeno je da Dom naroda, u drugom čitanju, razmatra i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, što se odnosi na pravo na rad u trajanju od pola radnog vremena za sve roditelje i njegovatelje nakon porodiljskog odsustva.

Na dnevnom redu je delegatska inicijativa Kemala Ademovića kojom od Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara traži hitno pokretanje procedure za proširenje kapaciteta Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova za minimalno 100 polaznika, saopšteno je iz Parlamentarane skupštine BiH.

Delegati bi trebali da se izjasne i o imenovanju Snježane Novaković Bursać, Marine Pendeš, Jasmina Imamovića, Davorke Topić, Gorana Krivića i Aide Dagude za članove ad hok komisije Parlamentarne skupštine BiH za sprovođenje postupka imenovanja Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Dnevnim redom je predviđeno i razmatarnje izvještaja o stanju radijacijske i nuklearne bezbjednosti za 2022. godinu, kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju sporazuma o ekonomskoj saradnji između BiH i Sjeverne Makedonije.

Početak sjednice zakazan je za 12.00 časova.

(SRNA/MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE