• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanatlije i privrednici iz Banjaluke traže da osnovica za ulazak u PDV sistem bude povećana na 150.000 KM

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Rukovodstva Zanatsko preduzetničke komore regije Banjaluka i Područne privredne komore potpisali su zajedničku inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojom traže povećanje praga za ulazak u PDV sistem sa 50 hiljada na 150 hiljada KM.

 Nova granica za ulazak u sistem PDV Izvor: Miomir Jakovljević / Anadolija

"Mi smo svjedoci danas da ova granica od 50 hiljada maraka je velika prepreka u poslovanju svih privrednika koji rade i formi SP-a tako da ako se nešto ne učini po hitnom postupku mi ćemo svi ući u sistem PDV-a, što iziskuje povećanje cijena za 17%, a već nas je inflacija iz prošle godine od 15% natjerala da podignemo cijene", kaže Žana Arsić, predsjednik Zanatsko - preduzetničke komore regije Banjaluka.

Kažu da su u proteklom periodu porasli troškovi u samom poslovanju, a rasle su i plate radnika u zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti zbog čega se povećava promet preko njihovih računa, pa će i oni koji imaju zaposlena 2 radnika u narednom periodu ući u sistem PDV-a.

"Da li ćemo mi moći da opstanemo? Vjerovatno nećemo", kaže Arsićeva i dodaje da ćemo biti svjedoci zatvaranja puno samostalnih preduzetnika.

Granica od 50 hiljada maraka, poručeno je, postoji od kad je uveden sistem PDV-a.

"Podsjetiću da je 2005. godine kada je donesen zakon o PDV-u prosječna bruto plata bila negdje oko 707 konvertibilnih maraka. Danas je prosječna bruto plata u Republici Srpskoj oko 1900 maraka i ako bi samo prijavili 3 radnika taj iznos je preko 70 hiljada maraka", kaže predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

On smatra da je današnji sistem PDV-a izvor sive ekonomije jer dobar dio privrednika, ako mu je cilj da posluje izvan sistema PDV-a, nije u situaciji da prijavi 2 ili 3 radnika, nabavi sve repromaterijale i sirovine, plati energiju i zakup, a da po prometu bude ispod trenutne granice od 50 hiljada maraka.

"I onda on pribjegava nekim aktivnostima koje su u suprotnosti sa zakonom ili otvaraju po 2 ili 3 preduzetničke radnje ili mu jedan dio radnika posluje neprijavljen", kaže Račić.

Inicijativa je upućena Savjetu ministara BiH, kao i Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

(BN)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE