• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zmaj od Šipova osuđen na 2.000 KM zbog prijetnji lideru PDP-a, oglasio se Borenović

Autor Brankica Spasenić

Osnovni sud u Mrkonjić Gradu osudio je Iliju Grahovca (64) iz Šipova, poznatog kao Zmaj od Šipova, na novčanu kaznu od 2.000 KM zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti na štetu predsjednika PDP-a Branislava Borenovića.

 Zmaj od Šipova presuda za prijetnje Borenoviću Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Grahovac se teretio da je 7. oktobra 2022. godine u ugostiteljskom objektu u Šipovu, prilikom praćenja televizijskog prenosa protestnog skupa na kojem je Borenović držao govor, uputio prijetnje: “Da sam znao da ćeš to govoriti da dođem da te ustrijelim “ i „Sto puta bolje ubiti Borenovića, nego Izetbegovića Bakira“.

U optužnici se navodilo da je od prisutnih tražio da snimaju iznošenje prijetnji i da snimke javno objave, a nakon što je snimak 9. oktobra 2022. godine objavljen na YouTube-u i Twitteru, počeo se masovni širiti internetom i pregledao ga je veći broj osoba.

“Sve zajedno je, s obzirom na ozbiljnost prijetnji u kojima se poziva na ubistvo i činjenicu da su iste putem interneta prezentovane velikom broju ljudi, kod oštećenog izazvalo osjećaj straha za sopstveni život i sigurnost”, stajalo je u optužnici.

Ranije na glavnom pretresu Grahovac je priznao krivicu, izvinio se i pokajao .

Borenović se danas oglasio povodom presude i rekao da je i sam pred sudom izjavio da mu oprašta, što mu je ublažilo kaznu.

"Moj cilj nije bio da krivično odgovara ili materijalna korist, iako su njegove riječi bile vrlo teške, a pozivi za likvidaciju bili usmjereni direktno protiv mene. Cilj mi je da pokažem da politički motivisana mržnja ne treba proći nekažnjeno. U ovom slučaju nije došlo do izvršenja poziva, ali ako pustimo da bilo ko, zbog političkih uvjerenja ili nečijeg naloga, poziva na ubistvo drugog , ne možemo garantovati da neko ostrašćen to neće i pokušati", rekao je Borenović.

Istakao je da stavljanje mete na čelo može dovesti do nesagledivih posljedica i da je važno što je Grahovac rekao da se kaje i da je "nagovaran na ovakve stvari".

"Režim je doveo do takvog stanja u društvu da je to postalo normalno. Stavljaju se mete na čelo političkim protivnicima, aktivistima, novinarima..., a to se u nekim slučajevima emituje i putem javnog servisa, odnosno prenosi putem naše novinske agencije. Treba se čuvati ljudi koji su spremni da iskoriste Grahovca i slične za političke obračune i podsticanje na nasilje. Svi moramo dati doprinos da se to bolesno stanje promijeni. Ako će presuda Grahovcu dovesti do toga da bar jedna osoba ogrezla u mržnji razmisli prije nego djeluje protivzakonito, ja sam zadovoljan", poručio je Borenović.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE