• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stoltenberg nakon sastanka u Briselu: NATO nastavlja pružati podršku Bosni i Hercegovini

Autor Dragana Božić

U Bosni i Hercegovini NATO nastavlja podržavati operaciju EUFOR Althea koja ima važnu ulogu za regionalnu stabilnost, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

 NATO nastavlja pružati podršku Bosni i Hercegovini Izvor: YouTube/screenshot/Guardian News

Stoltenberg je nakon dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu izjavio da se danas razgovaralo o jačanju politika odvraćanja i odbrane, misijama i operacijama NATO-a, situaciji na Bliskom Istoku i na Zapadnom Balkanu, uključujući stanje na Kosovu, prenosi Avaz.

Istakao je da su posebnu pažnju posvetili posljednjim dešavanjima i tenzijama između Izraela i Palestine.

Osudili napade Hamasa

"Izraelski ministar odbrane Joav Galant u obraćanju nas je upoznao o užasnim terorističkim napadima Hamasa protiv Izraela i odgovorom Izraela. Saveznici snažno osuđuju napade Hamasa na civile i pozivaju na hitno oslobađanje svih talaca. Izrael ima pravo da se brani ali je pritom potrebno zaštititi civile", naglasio je Stoltenberg.

Istakao je da su brojni saveznici NATO-a jasno poručili na sastanku da će pružiti praktičnu podršku Izraelu.

Stoltenberg je dodao da se na ministarskom sastanku razgovaralo i o misijama i operacijama NATO-a, uključujući misije na Zapadnom Balkanu i u Iraku.

"Kao odgovor na nedavne tenzije na Kosovu, NATO je rasporedio stotine dodatih rezervnih trupa u okviru KFOR-a proteklih sedmica i vršimo više patrola na sjeveru Kosova. Ovo su važni koraci kako bi bili sigurni da KFOR ima potrebne snage da obavlja svoj mandat. Beograd i Priština se moraju ponašati odgovorno i suzdržati se od destabilizirajućih postupaka te se vratiti dijalogu kojim posreduje Evropska unija. To je jedini način za dugoročan mir na Kosovu",  kazao je Stoltenberg.

Regionalna stabilnost

Istakao je također da NATO savez nastavlja pružati podršku Bosni i Hercegovini.

"U Bosni i Hercegovini NATO nastavlja podržavati operaciju EUFOR Althea koja ima važnu ulogu za regionalnu stabilnost. NATO ima odgovornost na Zapadnom Balkanu, posebno na Kosovu. Povećali smo svoje prisustvo sa nekoliko stotina trupa na Kosovu, sa novim bataljonima iz Rumunije, Bugarske i Velike Britanije", rekao je Stoltenberg.

Na sastanku u Briselu ministri odbrana država članica NATO-a razgovarali su prethodna dva dana o brojnim izazovima sa kojima se suočava Sjevernoatlantska alijansa.

U srijedu je prvo održan sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, a poslijepodne je održan sastanak Vijeća NATO - Ukrajina na kojem je jasno izražena konkretna podrška Kijevu u odbrani od Rusije. U četvrtak je održan sastanak Sjevernoatlantskog vijeća u okviru sjednice ministara odbrane.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE