• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđena optužnica protiv Srđana Rankića: Sudiće mu se za zloupotrebu položaja

Autor Dragana Božić

Osnovni sud u Srebrenici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg načelnika opštine Bratunac Srđana Rankića zbog zloupotrebe službenog položaja, saopšteno je iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina.

 Podignuta optužnica protiv Srđana Rankića Izvor: Srna

Osim Rankića, za isto krivično djelo optuženi su vršilac dužnosti Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Ivan Tomić i Jakša Tomić, dok je vlasnik firme "Vin kolor" Vojislav Vuksić optužen za falsifikovanje isprave.

Prema optužnici, koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo Bijeljina, krivična djela su počinjena tokom adaptacije Osnovne škole "Vuk Karadžić" i proširenja kapaciteta vrtića "Radost" u Bratuncu, čime je pribavljena korist firmi "Vin kolor" od 82.000 KM.

Rankić se tereti da je od početka jula do 31. decembra 2021. godine, svjestan svojih nadležnosti i činjenice da kao načelnik opštine nema ovlaštenje za ugovaranje obaveza u ime Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje "Radost", usmeno sa Vuksićem dogovorio izvođenje radova na adaptaciji dijela prostora OŠ "Vuk Karadžić" i proširenju kapaciteta vrtića "Radost" za iznos od oko 80.000 KM.

U optužnici se navodi da je Rankić to učinio iako je bio svjestan da nema saglasnost Školskog odbora za ustupanje prostorija, da nema sredstava za tu namjenu, te da nije proveden postupak javnih nabavki čime je unaprijed favorizovao firmu "Vin kolor", u namjeri da vlasniku Vuksiću pribavi imovinsku korist.

Usmeno dogovoreni radovi izvedeni su do kraja avgusta 2021. godine, a njihova vrijednost je bila 82.829 KM, a 31. avgusta 2021. godine donesena je odluka o proširenju vrtića "Radost" i početkom septembra je objekat stavljen u upotrebu.

"Svjestan činjenice da su radovi izvedeni bez bilo kakve dokumentacije, optuženi je 21. oktobra, u ime opštine Bratunac, sa direktorom škole naknadno potpisao ugovor o ustupanju prostorija škole na privremeno korištenje za potrebe vrtića `Radost`, da bi tek 31. decembra 2021. godine rebalansom budžeta Skupština opštine Bratunac odobrila iznos od 82.000 KM", navodi se u optužnici.

Isti dan, kako se dodaje, firma "Vin kolor" je fakturisala izvedene radove Javnoj ustanovi "Radost" u iznosu od 81.829 KM, a što je plaćeno u februaru 2020. godine, dok je 21. januara 2022. godine imenovana komisija za prijem radova.

Kako bi opravdao nezakonito postupanje načelnika opštine, drugooptuženi Ivan Tomić je kao vršilac dužnosti direktora Javne ustanove "Radost" fiktivno imenovao Jakšu Tomića za navodni nadzorni organ nad izvođenjem radova, da bi nakon toga prihvatio fakture firme "Vin kolor" i odobrio plaćanje, iako su radovi odavno bili završeni.

Trećeoptuženi Jakša Tomić optužen je da kao odgovorno lice, odnosno nadzorni organ, propustio da sprovede niz postupaka.

"Iako je bio svjestan činjenice da su građevinski radovi, za koje je imenovan kao nadzorni organ, već izvedeni i završeni, a u namjeri da opravda nezakonito postupanje Rankića i Ivana Tomića, te kako bi pribavio korist Vuksiću, Jakša Tomić je potpisao građevinski dnevnik u ime investitora, lažno navodeći da je izvođač radova 25. novembra 2021. godine uveden u posao, te da je do 24. decembra 2021. godine izveo sve ugovorene radove", navodi se u optužnici.

Četvrtooptuženi Vojislav Vuksić se tereti da je kao vlasnik firme "Vin kolor", bez bilo kakve zakonske procedure, dogovorio i izveo radove nakon čega je napravio lažnu ispravu, odnosno građevinski dnevnik, koji je potpisao i ovjerio te dostavio Opštinskoj upravi kao dokaz izvedenih radova. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE