• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici NSRS podržali veto, pao zaključak Bećirovića i Komšića

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Narodna skupština Republike Srpske je dvotrećinskom većinom podržala veto srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na zaključak Predsjedništva koji je usvojen na posljednjoj sjednici bez konsenzusa.

 Veto Željka Cvijanović NSRS Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Za ovu odluku od 72 prisutna poslanika, glasalo je 66, dok je jedan bio protiv, a niko suzdržan.

Odluka Narodne skupštine Srpske stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u "Službenom glasniku" Republike Srpske.

Na posebnoj sjednici narodni poslanici danas su podržali odluku o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH prema kojoj je zaključak Predsjedništva BiH povodom "eskalacije napada organa entiteta Republika Srpska na osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH", usvojen bez konsenzusa na osmoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH 10. oktobra, veoma štetan po vitalne interese Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je "zaključak Predsjedništva povodom eskalacije napada organa Republike Srpske na temeljne odredbe Dejtonskog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države BiH" ne samo krajnje neistinit i na maliciozan način pokušava predstaviti političku situaciju u BiH, već je i funkcionalno usmjeren ka realizaciji ciljeva unitarističke politike koju zastupaju politički akteri sa sjedištem u Sarajevu.

U obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o vetu, Cvijanovićeva je naglasila da se tu prepoznaje i zlonamjerni pokušaj identifikovanja institucija Republike Srpske i njenih predstavnika kao isključivih "krivaca" za dugotrajnu krizu kroz koju prolazi BiH, ali i lažna optužba da su institucije Republike Srpske usmjerene ka ugrožavanju Dejtonskog sporazuma i ustavnog poretka BiH.

Pri tome, dodala je Cvijanović, predlagač spornog akta ne bavi se samo neposredno unutrašnjom političkom situacijom u BiH, već nastoji izvršiti dodatnu internacionalizaciju ovog pitanja, prizivajući, između ostalog, sankcije za institucije i pojedince iz Republike Srpske od EU, SAD, OHR-a, a zaključkom se tretiraju i susjedne zemlje

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE