• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fon der Lajen danas u Sarajevu, predstaviće plan rasta za region

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovaće BiH u srijedu, 1. novembra, u okviru posjete zemljama zapadnog Balkana, kako bi razgovarala o bilateralnoj saradnji i predstavila plan rasta EU za region.

 AA-20230203-30165170-30165161-VON_DER_LEYEN_EU_PRIPREMA_DESETI_PAKET_SANKCIJA_PROTIV_RUSIJE.jpg Izvor: Anadolija/Mustafa Çiftçi

Evropska komisija je saopštila da će se Fon der Lajenova u Sarajevu sastati sa članovima Predsjedništva BiH, a razgovaraće i sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto.

Uoči njenog dolaska Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je Prijedlog rezolucije o potrebi donošenja odluke o otvaranju pregovora između BiH i EU o pristupanju Unije čiji je predlagač Kolegijum ovog doma.

Novi plan rasta za Zapadni Balkan zasniva se na približavanju tog regiona Jedinstvenom evropskom tržištu, produbljivanju regionalne ekonomske integracije, ubrzanju temeljnih reformi i povećanju pretpristupnih fondova, najavljeno je ranije iz Evropske komisije (EK).

"Zemlje koje su već na obećavajućem putu prema EU takođe bi trebalo da imaju koristi od našeg jedinstvenog tržišta. Na primjer, Zapadni Balkan bi se mogao pridružiti jedinstvenom digitalnom tržištu u oblastima kao što su e-trgovina ili sajber sigurnost. Mogli bismo olakšati našu trgovinu robom i plaćanjem”, rekla je Fon der Lajen.

Ona je kazala da želi da jedinstveno tržište bude pokretač promjena, ne

Posjetu regionu predsjednica Evropske komisije započela je u ponedjeljak posjetom Sjevernoj Makedoniji, a zatim je posjetila Prištinu, Crnu Goru i Srbiju.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

@Zole. To stoji ali bolje nam je i van EU nego da smo u ovakvoj koja puca sama sebi u glavu zarad zapadnih ciljeva. Ja bi razumio da rade tako nesto za svoje ciljeve ali za tudje to mi je van pameti. Naj bolji primjer ti je njemacka i sjeverni tok. I sta mi ovako mali imamo tu da trazimo. Zasuce nas parama ispocetka a onda kad krenu ucjene i naplate nece nas biti nigdje niti cemo imati pravo glasa da dignemo. Ja nisam protiv ulaska u EU ali ne sad i ne u ovakvu kakva je trenutno.

RS

Usrala for der lajen dolazi sa punom kesom poklona i obecanja o prosperitetu samo nece vam reci da se na kraju taj prosperitet odnosi samo na njih. Sa godinama su oni naucili da to ljepo upakuju da izgleda kao u crticima ali vjerujte stvarnost je daleko od toga. Sistem EU je sto si manji to se manje pitas a obzirom na velicinu bih nase ce biti samo da slijepo slusamo sta nam kazu bez obzira sto ce ugl sve biti pogubno za nas. Trenutna politika EU je samoubilacka i ako vec toliko zelimo u EU mislim da sad nije momenat za to. Bolje sacekati da se zavrsi SVO u ukrajini da i nas ne uvuku u propast u koju i sami idu slijepo slusajuci zapad

Zole

@RS EU nema alternativu

MONDO REPORTAŽE