• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o Biljani Stojković: Ljudski i intelektualno nedostojno ponašanje

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najoštrije je danas kritikovao profesora beogradskog Univerziteta Biljanu Stojković zbog ispoljavanja mržnje i nipodaštavanja prema bilo kom narodu, a posebno svom, što je dvostruko nedopustivo.

 Srn2023-4-8_1317708_1.jpg Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Dodik je istakao da je takvo ponašanje ljudski i intelektualno nedostojno od bilo koga, a pogotovo nekoga čiji poziv je obrazovanje budućih akademskih građana, što je slučaj sa Stojkovićevom, koja je i potpredsjednik stranke "Zajedno" i koja se nedavno, kako je naveo, svojim javno iznesenim brljotinama opet našla u centru pažnje.

"Otuda je na mjestu pitanje - kako ona može da doprinese moralnom vaspitanju i stručnom obrazovanju studenata, što je dio njenog poziva, kada u svojim javnim istupanjima iznosi beskrupulozne neistine, laži i uvrede, usmjerene protiv srpskog naroda u BiH, odnosno njenog entiteta Republike Srpske", naveo je Dodik za Tanjug.

Predsjednik Republike Srpske ukazao je da bi "gospođa Stojković, koja gnusno optužuje Republiku Srpsku da je 'agresivni nacionalistički entitet koji pravi problem životu celog Balkana', pa i Srbiji, morala da zna da Srpska isključivo brani ono što joj pripada Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno štiti važeće ustavno ustrojstvo BiH koji iz toga proizlazi".

Dodik je istakao da Republika Srpska nije otela nijedno ovlašćenje koje je pripalo zajedničkim organima, već je njoj nasilnim djelovanjem predstavnika zapadnog dijela tzv. međunarodne zajednice oduzeto skoro 70 jurisdikcija, a sada lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit pokušava da sa takvim nezakonitim postupanjem ide i dalje.

"Odbrana vjere i nacije je odbrana naših prava i sloboda, odbrana svake ljudske ličnosti. Nacionalizam se ne smatra izvorom nepovjerenja, sumnje i sukoba kako to laički misli i prezentuje Biljana Stojković, već je to, prije svega, snaga sposobna da podrži jedinstvo u okviru svake nacije i bratstvo među nacijama, na osnovu međusobnog poštovanja nacionalnog prava i osobina. Na kraju, mi smo zastupnici antikolonijalnog narodnog pokreta, odnosno globalnih vrijednosti koje određuje da svaka nacija ima pravo na slobodu i samoopredjeljenje, te da su sve jednake", poručio je Dodik.

On je istakao da probleme BiH i regionu prave oni koji jednostrano narušavaju dogovore, od Dejtonskog aranžmana do Briselskog sporazuma, a ne oni koji su im privrženi kao što su Banjaluka i Beograd.

"Ali, u svom ispoljavanju mržnje prema sopstvenom narodu profesorka Stojković to neće da vidi. Mnogo je korisnije dodvoravati se svjetskim moćnicima – koji u ime svojih regionalnih klijenata među tzv. bošnjačkim ili albanskim društveno-političkim strukturama, gaze međunarodne sporazume, kako bi silom nametnuli ono što žele – nego istrajavati na pozicijama istine i pravde", precizirao je predsjednik Republike Srpske.

On je sa žaljenjem konstatovao da Stojkovićeva baš tako, beščasno i otužno, postupa, te Republiku Srpsku naziva "nacionalistički agresivnim entitetom koji pravi problem na celom Balkanu" – Srbiji, BiH itd. i zalaže se da se smanje ingerencije ovog "nacionalističkog entiteta".

"Svakom i malo bolje upućenom o stanju stvari u BiH jasno je da je Republika Srpska ustala u odbranu svojih prava i sloboda, svojih vitalnih interesa nužnih za fizički i duhovni opstanak, opstanak na svojoj očevini i djedovini. Mi ne možemo pristati na nametnute nam odluke od nelegitimnih i nelegalnih stranaca da ostanemo bez svoje zemlje. Mi, dakle, nismo nacionalistički agresivni entitet koji pravi probleme 'životu u celom Balkanu i Srbiji' kako nas beskrupulozno pokušava okarakterisati Biljana Stojković, već branimo svoje", jasan je Dodik.

Zato, istakao je Dodik, da neko ko je dužan da poštuje činjenice, što se očekuje od naučnih radnika, na tako maliciozan i profitno iskrivljen način u javnosti negira u bilo kojoj oblasti istinu, bilo bi za svaku osudu.

"Još gore je kada Biljana Stojković to čini na osjetljivom nacionalnom i političkom polju jer time se, uz nipodaštavanje istine, podržava i politika koja čitav region gura u opasne probleme. Da velikani srpske nauke, nekadašnji ugledni profesori beogradskog Univerziteta i akademici, kakvi su bili pravnik Slobodan Jovanović, istoričar Vladimir Ćorović ili biolog Siniša Stanković – koji su višestruko zadužili i svoj narod, i svjetsku nauku – mogu da vide kako se ponašaju, otužno je to i reći, njihove kolege tipa Biljane Stojković zapitali bi se da li je njihova dubinska vera u progres bila osnovana", naveo je Dodik.

On je poručio da su, srećom, osobe koje su spremne da tako licemjerno i sramotno postupaju, u velikoj manjini u naučnoj zajednici Srbije i to rade uprkos jasnom stavu zvaničnika Srbije "da je Srbija garant opstanka Republike Srpske".

Prema njegovim riječima, jadna je politika koju Stojkovićeva zastupa. On je istakao da je takva i partija kojoj pripada i da mu se, kako je naveo, gade autošovinisti iz kruga dvojke.

"Zato su njihove politike odbačene i narod u Srbiji s pravom prepoznaje Aleksandra Vučića kao svog državnika i političara i glasa za njega. Uostalom, kraj takvih kao što je Biljana i njena stranka izbor je jedino Aleksandar Vučić", poručio je Dodik.

(SRNA/MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE