• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi ''non-pejper'' za Zapadni Balkan: Puna podrška na putu ka EU

Autor Dragana Božić

Ministrima Savjeta ministara spoljnih poslova EU ponuđen je "non pejper" za Zapadni Balkan, iza kojeg stoje Hrvatska, Slovenija, Austrija, Češka, Grčka, Italija i Slovačka.

 Sjedište EU u Briselu. Izvor: Shutterstock

"Mi, prijatelji zapadnog Balkana imamo posebnu odgovornost da zapadni Balkan držimo visoko na političkoj agendi EU-a i u podršci regiji na putu prema EU-u", kaže se u "non-pejperu" s kojim su ministri spoljnih poslova država članica EU-a upoznati prije sastanka danas u Briselu, prenosi BHRT.

"Pozivamo da se osnaži i ubrza pristupni proces i pozivamo institucije EU-a da predstave jasan program za postupnu i ubrzanu integraciju s konkretnim koracima do 2024. i nakon toga, a na temelju pravednih i rigoroznih uslova i načela o vlastitim zaslugama", dodaje se u dokumentu u koji je Hina imala uvid.

Ističe se kako je ova regija izložena raznim uticajima sa strane, ilegalnim migrantima, pa je potrebno uskladiti zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, kao i raditi na usklađivanju svojih stavova sa EU standardima.

Kroz ovaj novi dokument, saznaje se da bi se češće trebali organizirati sastanci s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, te da bi ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana trebali održavati redovnije sastanke s ambasadorima zemalja EU.

Suštinski, ono na čemu se kroz ovaj dokument najviše insistira je pojačano prisustvo Evropske unije u zemljama Zapadnog Balkana i njihovo involviranje u ovaj prostor da bi se zemlje što prije pridružile EU.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Usrala im se guzica od Rusije jer vide da idu predaleko pa treba im sto vise mesa za mljevenje kad predju sve granice.,jer zapad uvjek cuva svoj narod a druge gura da ginu za njih. 30 godina ni da cuju za nas a sad odjednom iz vedra neba otvaraju nam širom sva vrata. Nema na zapadu nista dzabe toga moramo biti svjesni. A i oni isto tako da Srpski narod nikad nece dici ruku na bratsku Rusiju.

MONDO REPORTAŽE