• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Raspored donose Izraelci": Državljani BiH još uvijek čekaju evakuaciju iz Gaze

Autor Dragana Božić

Evakuaciju iz Gaze čekaju 54 državljanina BiH.

 Državljani BiH još uvijek čekaju evakuaciju iz Gaze Izvor: HAITHAM IMAD/EPA

Ministarstvo inostranih poslova (MIP BiH) Bosne i Hercegovine saopštilo je danas da pružaju aktivnu podršku u okviru svog mandata i nadležnosti Ministarstvu bezbjednosti BiH nadležnom za proces evakuacije naših državljana iz Gaze.

Kako su rekli, u Ministarstvu inostranih poslova BiH je odmah na početku krize formiran Krizni štab koji djeluje svakodnevno i djelovaće do okončanja procesa evakuacije.

"Ministarstvo inostranih poslova BiH putem ambasada u Kairu (Egipat), Tel Avivu (Izrael), Amanu (Jordan) i Dohi (Katar) i kroz intenzivnu saradnju sa međunarodnim partnerima, humanitarnim organizacijama i drugim prijateljskim državama zajednički radi na olakšavanju situacije i pružanju pomoći u organizovanju evakuacije državljana BiH i njihovih srodnika iz Gaze. Na listi osoba za evakuaciju iz Gaze koja je dostavljena nalaze se ukupno 54 osobe. Od toga 19 osoba ima status državljana Bosne i Hercegovine, a ostalo su osobe njihovi", navode iz MIP BiH.

Naglasili su da odluku o rasporedu i terminima evakuacije po državama donosi Kancelarija koordinatora za civilne poslove pri izraelskom Ministarstvu odbrane.

"Očekuje se da će BiH državljani biti u mogućnosti nakon odluke o evakuaciji ipak koristiti granični prelaz Rafa, koji je povremeno bio izvan funkcije. Smještaj za naše građane je obezbjeđen u Kairu kao i avio-prevoz do Sarajeva, te je sve spremno i čeka signal za početak evakuacije", dodaju iz MIP-a BiH.

Istakli su da Ministarstvo inostranih poslova BiH nastavlja sa kontinuiranom saradnjom i komunikacijom sa predstavnicima država u regiji.

"Kao i država angažovanih u humanitarnoj akciji spašavanja civila iz borbama obuhvaćenog regiona, međunarodnim organizacijama na terenu, Mehanizmom civilne zaštite EU, kao i kroz saradnju sa Ministarstvom bezbjednosti BiH i kontaktima sa Međunarodnom organizacijom za migracije pri UN-u (IOM). Čine se svi napori da naši građani što prije i sigurnije dođu na teritoriju Bosne i Hercegovine", naglašavaju iz MIP-a BiH.

Ministarstvu inostranih poslova BiH moguće je obratiti se putem e-mail adrese: [email protected].

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE