• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mađarska izdvaja dodatnih pet miliona evra za podršku poljoprivrednicima u Srpskoj

Autor Dragana Božić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti da će Vlada Mađarske izdvojiti dodatnih pet miliona evra za subvencionisanje nabavke poljoprivredne mehanizacije u Srpskoj.

 F_jBgQ7WQAA9GVz.jpg Izvor: Milorad Dodik - Twitter

Dodik, koji je tokom radne posjete Mađarskoj razgovarao sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova ove zemlje o projektima Srpske i Mađarske, istakao je da se projekat u vezi sa poljoprivredom realizuje mnogo snažnije u drugom paketu nego što je to bilo ranije.

"Bilo je određeno 19 miliona evra za podršku našim poljoprivrednicima i preduzećima iz te oblasti za isporuku mašina i opreme, a dobili smo uvjeravanje da će mađarska strana obezbijediti dodatnih pet miliona evra, tako da će ukupan aranžman biti 24 miliona evra", rekao je Dodik za RTRS.

Prema njegovim riječima, ovo govori da Republika Srpska u Mađarskoj ima razumijevanje za sve svoje projekte.

Dodik je naveo da je tokom današnjih sastanaka bilo riječi i o infrastrukturi i industriji, te najavio da je za januar u pripremi sastanak delegacije Srpske i premijera Mađarske Viktora Orbana o tome šta je do sada urađeno.

"Dogovorili smo se da naša saradnja bude na strateški važnom nivou i to se tako i odvija kroz niz projekata koji nisu samo privredni, nego su i projekti iz oblasti kulture, obrazovanja, pa čak i zdravstva", istakao je Dodik, te dodao da je sve ovo dobar primjer uspješne saradnje.

On smatra da je neophodno u bilo kojem trenutku i bilo kojim povodom sresti se sa ljudima u Budimpešti i razgovarati sa njima o svim tim pitanjima.

Dodik je rekao da je u Budimpešti posjetio Sinagogu i Muzej Holokausta koji je pod patronatom Vlade.

"Možemo da vidimo način na koji sve to funkcioniše imajući u vidu činjenicu da i mi želimo zajedno sa Srbijom da riješimo problem izgradnje Memorijalnog centra u Gradini i zato nam trebaju dodatna iskustva", naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske naveo je da su sa njim u posjeti Budimpešti i direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković i predstavnici Jevrejske opštine i Jevrejskog centra iz Banjaluke kako bi se pokušala obezbijediti saradnja.

On je rekao da je potrebno razviti saradnju i sa drugim organizacijama jer bi na taj način bila obezbijeđena potpuna razmjena podataka i informisanje.

"Stradanje u Jasenovcu je dugo godina, bez obzira što živi u našem narodu, ostalo potisnuto i nije moglo imati značaj koji je taj obim stradanja daleko premašio", poručio je Dodik. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE