• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Put BiH u EU: Holandija neće imati dodatne uslove - "Ispunite 14 prioriteta", poručio ambasador

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Holandija od BiH samo želi da ispuni svih 14 postavljenih prioriteta kako bi pregovori sa EU mogli da otpočnu, istakao je ambasador Holandije u BiH Henk van den Dol na sastanku sa ministrom pravde u Savjetu ministara Davorom Bunozom.

 Holandski ambasador o pregovoima BiH i EU Izvor: MONDO/Samir Cacan

Van den Dol je tokom nastupne posjete rekao da je u javnosti prikazano da se Holandija protivi otvaranju pristupnih pregovora sa BiH, što je po njemu, kako je istakao - netačna formulacija, saopšteno je iz Ministarstva pravde u Savjetu ministara.

On je naglasio da Holandija na svaku zemlju kandidata za pristupanje gleda pojedinačno i prati napravljene konkretne korake, pa tako i od BiH očekuje da ispuni sve postavljene zadatke.

Ambasador Holandije je rekao da će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku BiH, posebno na polju ekonomije, civilnog društva i vladavine prava.

Bunoza je upoznao ambasadora Dola o do sada usvojenim zakonima, posebno sa izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS), te naveo da bi se u proceduri uskoro trebali naći Zakon o sudu BiH i izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH.

On je naveo da bi uskoro trebalo da bude potpisan memorandum o preuzimanju Haške kaznene evidencije sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom u Hagu, te da se radi i na reformi javne uprave i izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi na nivou institucija BiH.

Bunoza je istakao da je u BiH pokrenuta ukupna reforma pravosuđa i da očekuje da zemlje EU, a među njima i Holandija, vide i podrže napore uložene na podizanju stepena vladavine prava u BiH.

On je naglasio da BiH treba snažna podrška iz EU da bi nastavila sa reformama, koje će, kako je ocijenio, na kraju dovesti do boljih generalnih prilika i stanja u BiH.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE